TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.02.2020 09:48:59

Osud ministra za ANO je nejasný. Metnar musí vysvětlit další zakázku


Osud dalšího ministra hnutí ANO je nejistý. Ve středu musel ministr obrany Lubomír Metnar poslancům vysvětlovat podle opozice předraženou zakázku na nákup radarů a ve čtvrtek musel hasit další případ. Osm mobilních rušiček mělo původně stát necelou jednu miliardu - a nakonec je armáda pořídila o půl miliardy dráž. Hlavou nad tím kroutí i vládní kolegové ministra Metnara.

Výbor pro obranu jeden den schválil, že za osm mobilních rušiček ministerstvo utratí necelou miliardu s tím, že kalkulace se může ještě změnit. Jenže hned druhý den byla zakázka schválena a cena se zvýšila rovnou o půl miliardy.

"Tam došlo k nedorozumění/ bohužel v tabulce měli čísla neaktuální a den na to došlo ke schválení už té konečné ceny," vysvětlil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Poslanci výboru pro obranu tvrdí, že jimi ministerstvo pohrdá. Kritikou nešetří ani Metnarovi straničtí nebo vládní kolegové. "Se mi to nelíbí, protože jako koaliční poslanec musím souhlasit s opozicí, co říká, nejhorší na tom je, že já toho ministra ani nemůžu bránit, protože oni mají pravdu," reagoval poslanec Pavel Růžička (ANO).

Ve středu ministr obrany několik hodin hájil před poslanci, proč nakonec zakázka na nákup radarů byla dvojnásobná. Oproti původní kalkulaci cena vzrostla o téměř 800 milionů.

"Už v té době bylo jasné, že ta zakázka byla dražší, takže se ptáme, proč jsme o tom nebyli informování," chce vědět předsedkyně výboru pro obranu Jana Černochová (ODS).

"Je to ponaučení pro mě, budu se snažit najít tu formu, která bude poslancům vyhovovat, nebudou se cítit, že jsou neinformováni," sdělil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

"Já se obávám, že nekomunikací pana ministra Metnara a ministerstva obrany se do této obdobné kauzy dostaneme za pár měsíců znova," myslí si bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová.

Ministerstvo se ale dušuje, že něco podobného se stalo naposled. "My nepůjdeme na vládu s informací o ceně, dokud nebudeme mít aktuální a přesný průzkum trhu, tedy kolik ten vojenský materiál stojí. Samozřejmě plus mínus nějaká koruna to může být, ale ne abychom se lišili v řádu stovek milionů korun," uvedl Pejšek.

Nejen podle opozice, ale i vládních kolegů by se z obou kauz měly vyvodit personální důsledky. Naposledy kvůli práci svých podřízených přišel o ministerské křeslo Vladimír Kremlík. Ministr Metnar bude prodražené zakázky premiérovi Babišovi vysvětlovat v pátek.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688