TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  05.02.2020 10:22:21

V USA začaly primárky, pvní volby provází technické problémy


Ve Spojených státech odstartoval proces volby nového prezidenta. Takzvané primárky tradičně začínají ve státě Iowa. Výsledky demokratických kandidátů ale ani několik hodin po ukončení hlasování nejsou známé. Sčítání hlasů zkomplikovaly technické problémy.

Mělo jít o způsob, jak urychlit sčítání hlasů. Jenže došlo k přesnému opaku. Mobilní aplikace volby zkomplikovala. Demokrati sice už oznamovali svá vítězství, ale oficiální výsledky známé nebyly.

"Viděli jsme, jak chtěla spousta kampaní využít tuhle noc ve svůj prospěch. Pete Buttigieg vystoupil a oznámil, že je vítězem, což bylo v tu chvíli celkem vtipné, když vezmete v potaz, že v tu chvíli nebyly známé žádné výsledky, ze kterých by se dalo vycházet. A i ostatní zveřejňovali nějaká svá čísla," popsala vedoucí agentury Associated Press ve Washingtonu Julie Pacová.

Šanci navézt se kvůli technickým problémům do demokratů ihned využil prezident Spojených států. Ten je v Iowě jasným kandidátem republikánské strany. Nominační souboj demokratů označil za fiasko.

"Není to chyba Iowy, je to chyba demokratů, kteří nic nedělají. Dokud jsem prezidentem já, Iowa zůstane tam, kde je. Důležitá tradice," sdělil Trump.

V Iowě totiž v posledních prezidentských volbách vyhráli právě republikáni. Přesto jsou podle expertů tamní demokratické primárky klíčové. Jde totiž o první letošní volbu mezi demokratickými kandidáty - a tudíž i o výběr prvního možného vyzyvatele Donalda Trumpa. Doteď se preference odhadovaly pouze z předvolebních průzkumů, tentokrát má být jméno vítěze podložené reálnými hlasy voličů.

V Iowě se demokratických primárek účastnilo více než 10 kandidátů. Za favority experti označovali bývalého viceprezidenta Joea Bidena, neúspěšného demokratického kandidáta z roku 2016 Bernieho Sanderse, senátorku za stát Massachusetts Elizabeth Warrenovou nebo Peta Buttigiega, bývalého starostu města South Bend v Indianě. Kandidáti se v příštích měsících utkají o hlasy voličů i v dalších státech USA. Vyzyvatel Trumpa bude znám v červenci.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Út 18:35  Showers and thunderstorms in the western FL Panhandle and SE Alabama US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688