TNBiz (TN.cz)
Doprava  |  01.02.2020 22:14:07

Zdražení MHD: Plzeň, Ústí nad Labem, České Budějovice, Třinec, Olomouc, Uherské Hradiště a další města zvyšují ceny dopravy

V Česku stále pokračuje zdražování jízdného a to především u MHD. Důvodem je rostoucí inflace, ale i vyšší výdaje na mzdy a energie. Některá města ceny jízdného sice nezvedla, ale za to omezila služby.

Většina dopravních podniků tarify několik let neupravovala, ovšem v posledních měsících cestování po městě zdražilo například v Plzni, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Třinci nebo Uherském Hradišti. Od dubna si připlatí také lidé v Olomouci.

"Dojde ke zvýšení ceny ze současných 14 na 18 korun. Naopak ale dojde ke snížení ceny ročního kupónu ze současných 3200 na 2950 korun," uvedla mluvčí olomouckého dopravního podniku Martina Krčová.

Po čtyřech letech zdražila i Ostrava, kde navíc začátkem roku přestali prodávat papírové jízdenky a od dubna budou platit jen elektronické. "Dopravní podnik Ostrava tady tím řešením ušetří přibližně 10 milionů korun ročně," uvedla mluvčí podniku Karolína Rycková.

Některá města ceny jízdného nezvedla, ale omezila služby. Například Hradec Králové ubral spoje. Dopravní podnik totiž musí víc peněz dát na příměstskou dopravu

V Praze radní o zdražení už několik měsíců debatují. Loňské ceny dál platí i v moravské metropoli. Zdražování neplánují ani další města Jihomoravského a také Jihočeského kraje. 

A přestože mnohé dopravní podniky zdražily jen o několik korun, i tak to může řada rodin finančně pocítit. A to je podle některých radnic může od využívání MHD odradit. I proto a také kvůli znečištěnému ovzduší a nedostatku parkovacích míst, přibývá měst, která zavádějí bezplatnou hromadnou dopravu.

Vstřícný krok v podobě nulového jízdného však zatím mnoho měst nenabízí. Na seznamu jsou Strakonice, Vimperk, Lovosice, Litoměřice nebo Hranice. "V Hranicích máme špatné ovzduší, proto jsme zavedli MHD zdarma. A také všechny autobusy jezdí na elektřinu," vysvětluje mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Kolem denně ucpaného Frýdku Místku už několik let vzniká obchvat. Radnice chce, aby lidé jízdu auty omezili a raději nasedli na MHD. Ta je proto zadarmo. 

Bezplatnou jízdu si mohou užít i obyvatelé Třeboně - díky průkazu za stovku, který se ročně obnovuje za korunu. Klady a zápory MHD zdarma teď zjišťují i v Benešově. V Chebu mají po půlročním testování už jasno. Podle vedení města se dopravě neulevilo, navíc prý není důvod platit cestování lidem, kteří nejsou v nouzi. 

Města v Česku se inspirují za hranicemi. V thajském Bangkoku mají zdarma přes 70 linek, obyvatelé estonského Tallinu jezdí bezplatně už šestým rokem, od března bude MHD zdarma v celém Lucembursku.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688