TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  31.01.2020 10:08:53

Davida Ratha krajský soud uznal vinným v druhé větvi korupční kauzy


Krajský soud v Praze vynesl rozsudek v druhé větvi korupční kauzy bývalého krajského hejtmana Davida Ratha. Státní zástupce Jiří Pražák pro Ratha požadoval nejméně 9,5 roku vězení a pro Kateřinu a Petra Kottovy 8,5 let. Navrhl také propadnutí veškerého majetku státu a zákaz výkonu jakékoli veřejné funkce. Ratha a Kottovi státní zástupce považuje za hlavní viníky celé kauzy. Soud je hned v úvodu jednání uznal vinnými, spolu s ostatními obžalovanými.

Vinu dle vyjádření soudu nese i generální ředitel společnosti Metrostav Pavel Pilát. Žalobce pro něho požadoval nepodmíněný pětiletý trest. Metrostav by měl podle státního zástupce zaplatit pokutu 25 milionů korun a na dobu deseti let dostat zákaz účasti na jakýchkoli veřejných zakázkách.

David Rath a manželé Kottovi jsou podle žalobce Jiřího Pražáka vinni trestným činem přijetí úplatku. Bývalý středočeský hejtman by měl dle státního zástupce dostat nejvyšší možný trest, který umožňuje zákon, tedy 12 let. Jako nejnižší hranici trestu uvedl devět a půl roku.

Podle předsedkyně trestního senátu Ivy Říhové se dopustilo trestného činu i dalších osm lidí a devět firem, které rovněž čelí obžalobě. Ta se týká zmanipulování veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic. U soudu zaznělo i to, jakým způsobem si manželé Kottovi domlouvali se zástupci jednotlivých firem přijetí úplatku.

Kateřina Kottová byla prý hlavním organizátorem celé záležitost a Ratha o všem informovala. Ten pak zakázky jakožto středočeský hejtman stvrzoval podpisem. Při manipulaci zakázky ve prospěch Metrostavu si manželé Kottovi řekli o čtyři miliony a David Rath o šest milionů korun. Na "odměně" se s nimi domluvil ředitel Metrostavu Pilát. Manažer společnosti Jiří Anděl posléze upravil parametry nabídky tak, aby korespondovaly se zadáním zakázky.

Státní zástupce prohlásil, že pouze tvrdé tresty mají potenciál vymýtit z Česka korupci. Pro všechny společnosti, které se do kauzy zapojily, požaduje zákaz účasti na veřejných zakázkách. Druhá větev korupční kauzy se k soudu dostala 15. ledna 2019.

Obžalovaní vinu svorně odmítají. "Nebylo prokázáno, že můj klient přijal nebo si domlouval přijetí úplatku," pronesl při své závěrečné řeči Rathův obhájce Adam Černý. Za pravdu mu dával i obhájce Kottových Tomáš Sokol. Několikrát při jednáních zpochybnili nezávislost soudu a pražského vrchního státního zastupitelství. Rath si na podjaté soudce neúspěšně stěžoval opakovaně.

Kateřině a Petru Kottovým spolu s Davidem Rathem soud uložil trest už v první větvi korupční kauzy. Raht si odpykává sedmiletý trest v ruzyňské věznici, kam byl přesunut z Teplic. Kottovi půjdou do vězení na šest let. Státní zástupce navrhuje pro ústřední trojici souhrnné tresty, je tak možné, že se jejich pobyt za mřížemi prodlouží.

Rath a Kottovi se měli podle žaloby mezi lety 2011 a 2012 domlouvat na úplatcích za zmanipulování zakázek za stovky milionů korun. Jednalo se o nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, přestavbu kladenské nemocnice, rekonstrukci pavilonu nemocnice v Kolíně a výstavbu nových pavilonů v Mladé Boleslavi. Z požadovaných 60 milionů korun získali jen necelých tři a půl milionu. V květnu 2012 je zadržela policie.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688