TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  29.01.2020 15:26:09

Epidemie chřipky udeřila. Na Vysočině zavírají školy i nemocnice


V Česku stále stoupá počet nemocných chřipkou. Některé části republiky už hlásí překročení epidemického prahu, čísla stoupají třeba na Vysočině. Kvůli nemoci už tam museli dokonce zavřít některé školy, školky a sociální nebo zdravotní zařízení.

Hranici chřipkové epidemie překročilo například Žďársko, mají tam 1857 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Čtyřiasedmdesátiletý muž tam s chřipkovým onemocněním leží ve vážném stavu v nemocnici. Zavřená je od středy do příštího týdne základní škola ve Strážku na Ždársku, kde je v tuto chvíli nemocných šedesát procent dětí. Ze stejného důvodu zavřeli mateřskou školu v Lukách nad Jihlavou.

Další instituce, jako třeba soukromá nemocnice v Humpolci nebo domov důchodců v Prosečí na Pelhřimovsku zakazují z preventivních důvodů návštěvy. Zákaz návštěv platí i v jihlavském Alzheimer centru. "Je to jediná cesta, jak zabránit tomu, aby se nám tady nemnožily respirační nebo chřipková onemocnění," vysvětluje uzavření Alzheimer centra ředitelka Renata Horňáková.

Speciální protichřipková opatření musí dodržovat i personál. "Používají roušky, zvýšeně dezinfikují ruce, zvýšeně se dezinfikují také povrchy," doplňuje Horňáková.

Ordinace a čekárny u lékařů jsou plné, pacienti si stěžují na kašel, rýmu a bolest v krku. "Dítě má kašel a rýmu, nemocní jsme doma tak nějak všichni," bilancuje nemocná maminka Miroslava Nováková.

Nejlepší ochranou proti chřipce je očkování, jenže to u nás využívá jen pět procent lidí. Co dělat, pokud očkovaní nejste a cítíte na sobě symptomy nákazy? "Určitě je lepší zůstat doma. Můžete využít volně dostupné léky na kašel a na rýmu, je dobré tlumit teplotu. Když se po třech dnech stav nelepší, tak navštivte lékaře," doporučuje dětská lékařka Sylva Lerchová.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688