TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  09.01.2020 05:46:43

Rodičovský příspěvek vzrostl o 80 000: Co někteří rodiče získají navíc na vyšším rodičáku, ztratí na ostatních dávkách. Co radí úřady?

Do redakce TN.cz se ozvala matka samoživitelka, která navzdory nárůstu rodičovského příspěvku o 80 tisíc zažila studenou sprchu. Tvrdí totiž, že sice dostala od státu vyšší rodičák, zároveň ale přijde o sociální dávky.

"Jsem matka samoživitelka na mateřské dovolené s velmi malými alimenty od otce a jsem zcela závislá na přídavcích od státu," napsala redakci Jana. T.

Proto jí zvýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc (120 tisíc u vícerčat) pochopitelně udělalo velikou radost. Ta jí ovšem dlouho nevydržela. 

"Dnes (v úterý) jsem se dozvěděla o tom, že s touto změnou došlo také k velmi zásadní změně - a to, že se rodičovský příspěvek nově stal příjmem, který se zohledňuje při výpočtu dalších sociální dávek jako třeba příspěvku na bydlení. Tudíž to, co nám přidali na rodičáku, o to nám poníží při přepočítání ostatní dávky," zlobí se Jana T. a dodává, že informaci už si ověřila u ústeckého úřadu práce

"Myslím, že se hodně maminek ve špatné finanční situaci bude hodně divit," uzavírá Jana T. 

Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Barbary Hanousek Eckhardové ovšem nejde o žádnou novinku, systém takhle funguje dlouhodobě. 

"Je možné, že ta paní to vnímá jako novinku, ale faktem je, že zvýšení rodičovské je zkrátka příjem a je tedy možné, že kvůli tomu nyní nedosáhne na některé sociální dávky či jí budou sníženy," vysvětluje Hanousek Eckhardová. 

Podobně to podle ní funguje například i u důchodů - i penzisté mohou například přijít o podporu od státu, pokud se jim zvýší důchod a překročí určitou hranici

"Paní ministryně Maláčová navrhuje zvýšení existenčního a životního minima. Pokud by prošlo, tak by se situace pro lidi v podobné situaci zlepšila," doplnila mluvčí s tím, že takový krok by zatížil státní rozpočet

A co tedy mohou rodiče udělat, aby co nejdříve dosáhli na všechny státní příspěvky tak, jak je pobírali před zvýšením rodičáku? 

"Pokud jde o rodiče, kteří chodili do práce, tak ti mají možnost si nastavit rychlost čerpání. Čím dřív rodičovský příspěvek vyčerpají, tím rychleji se vrátí do původní situace," radí mluvčí MPSV. 

A všechny, kteří si nejsou jistí, zda se vyšší rodičovská nějak nedotkne i jejich rodinného rozpočtu, odkazuje na úřady práce, kde jim úředníci poradí. 

Bohužel totiž neexistuje žádný univerzální vzorec, podle kterého by bylo možné zjistit, koho připraví vyšší rodičovská (či jiný příjem) o sociální dávky. "Každý případ je individuální, záleží na řadě faktorů," vysvětlila na dotaz TN.cz mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

 

Ve hře je také ústavní stížnost za rodiče, kteří již rodičovký příspěvek vyčerpali.

To nejdůležitější ze včerejší diskuse k rodičovskému příspěvku:
 Rodičovský příspěvek není náhradou za mzdu/plat. Je to příspěvek na výchovu pro rodiče dítěte do 4 let věku. Proto na něj mají nárok i ti rodiče, kteří jej již vyčerpali zrychleně, ale doma mají malé dítě.
 Ústavní stížnost je připravená k podpisům senátorek a senátorů a nejpozději na konci ledna ji postoupíme k Ústavnímu soudu.
 Ministerstvo práce a sociálních věcí podcenilo informace pro rodiče a jejich práci tak suplují iniciativy, jako je  #taképečujeme.
 Všem rodičům, kteří jsou zákonem diskriminováni, radíme:

1. Podejte na Úřadu práce žádost o zvýšení
2. Nechte si písemné potvrdit zamítavé stanovisko úřadu (na to máte ze zákona právo)
3. Vyčkejte na rozhodnutí Ústavního soudu - bude-li jeho stanovisko pozitivní, máte nárok na zpětné proplacení 80 000,-.

Ústavní stížnost je připravena k podpisům senátorek a senátorů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688