Polední menu znovu podražilo. Kde si připlatíte nejvíc?
Polední menu v restauracích za poslední rok podražilo, a to v průměru o sedm korun. Nejvíc obědy zdražily na Vysočině, ale vůbec nejdražší byly v Praze, v Královéhradeckém a Olomouckém kraji. Zdražování surovin a nákladů se prý na jídelních lístcích projeví i letos.
Lidé, kteří si loni každý pracovní den dopřáli polední menu, zaplatili o téměř 1700 korun více než rok před tím. Časy hovězího guláše se šesti za 65 korun jsou dávno pryč. "Surovinové, energetické a hlavně mzdové náklady neustále rostou. V posledních letech zejména ty mzdy," vysvětlil provozovatel restaurace Michal Nahálka.
I proto "meníčka" loni zdražila v průměru o téměř sedm korun. "Nejvyšší meziroční změna přes osm a půl procenta byla naměřena na Vysočině, naopak nejnižší rozdíl necelá čtyři procenta byl zaznamenán v Moravskoslezském kraji. Tak jako v roce 2018, i loni překvapila Praha, kde bylo meziroční navýšení cen pod celorepublikovým průměrem," vyložil Jakub Lukáš z portálu menicka.cz.
Polední menu prolomilo stokorunovou hranici v roce 2017. O rok později bylo dražší o šest korun a loni vyšel oběd v průměru na 113 korun.
Nejméně za oběd, 103,9 koruny, platí lidé v Karlovarském kraji. Kdyby se za stejné peníze měli stravovat v Královéhradeckém kraji, kde menu vyjde na 119,6 korun, byli by měsíc a půl bez oběda.
"Vstupní náklady stoupají a i my jsme připraveni zdražit polední menu, ale v řádu jednotek korun," řekl provozní manažer restaurace Michal Foltýn.
"Náš cenový nárůst nereprezentuje cenový nárůst nákladů. Nechci, aby to zákazník pocítil nějak značně, a snažíme se cenu zvýšit citlivě, jednou za rok," uvedl Nahálka. S podobným zdražením jako loni prý musíme počítat i letos.
Poslední zprávy z rubriky Z domova:
Přečtěte si také:
Příbuzné stránky
- Jak koupit Bitcoin, kde koupit Bitcoin – nákup Bitcoinu
- Polední menu znovu podražilo. Kde si připlatíte nejvíc?
- Jablka brzy podraží. Podle ekonomů připlatíme i za další potraviny
- Nové vyúčtování plateb za teplo: Kdo topí málo, připlatí si nejvíc
- Nové vyúčtování plateb za teplo: Kdo topí málo, připlatí si nejvíc - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení
- Obsluha přes polední menu - nabídka práce
- Rozvozce poledního menu - nabídka práce
- Výpomoc v době poledního menu - číšník/servírka - nabídka práce
- Pomocný kuchař/pomocná kuchařka pro odvoz a výdej poledního menu - nabídka práce
Prezentace
14.05.2025 Za oponou BTC Prague: co z globální…
07.05.2025 iPhone, který vyjde na polovinu. Takhle…
Okénko investora
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Proč může být Palantir stále relativně levnou investiční příležitostí?
Petr Lajsek, Purple Trading
Benzín je nejlevnější za 4 roky! Zastaví dražší ropa pád cen pohonných hmot?
Štěpán Křeček, BHS
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
Fed ponechává sazby beze změny, trhy reagují opatrně a zlato osciluje kolem rekordních hodnot
Miroslav Novák, Citfin
ČNB snižuje sazby, ale další uvolňování měnové politiky může být problematické
Ali Daylami, BITmarkets
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři