Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.12.2019 05:58:57

Hvide: Vysoká hodnota vítězství ve vládních tendrech

Jakou šanci na přežití má ta či ona nově založená společnost? Otázkou životaschopnosti startupů se na stránkách VoxEU zabývají ekonomové Hans Hvide a Tom G. Meling a zkoumají v této souvislosti data z Norska. Ta se konkrétně týkají toho, jaký dopad má na životaschopnost nových firem vítězství v tendru na vládní zakázku. A měla by tudíž ukazovat, jak významný má pro mladé firmy byť jen krátkodobý pozitivní poptávkový šok.

Ekonomové použili konkrétně data týkající se tendrů, kde byla hlavním kritériem nejnižší cena. Práce trvaly v průměru jeden rok a tržby z nich tvořily průměrně asi 25 % celkových tržeb společnosti, která v tendru zvítězila. Analýza ukazuje, že „i pět let po obdržení smlouvy měly vítězné firmy přibližně o 20 % vyšší tržby než ty, které v tendru neuspěly“. Pozitivní dopad je pak znatelný i u velikosti společnosti či tvorby přidané hodnoty. Ekonomové také hodnotili výsledky dosahované před udělením kontraktu a zjistili, že v té době se firmy mezi sebou výrazně nelišily. Zdá se tedy, že zlomem bylo skutečně vítězství v soutěži.

„Přechodný poptávkový šok může mít dlouhotrvající efekt hned z několika důvodů. Zakázka může mít pozitivní dopad zejména díky tomu, že firma se na ní učí. To naznačuje i fakt, že vítězové tendrů mají následně větší pravděpodobnost vertikální expanze. A také to, že v následujících tendrech už předchozí vítězové nabízejí širší škálu služeb.

Ekonomové sice tvrdí, že vítězství v tendru a následné práce nezvyšují produktivitu dané společnosti přímo, ale roste pravděpodobnost najmutí kvalitnějšího managementu. Pokud pak tendr vyhraje firma, která již existuje delší dobu, žádné zlepšení jejího provozu se následně neprojevuje. Z toho autoři studie usuzují, že ve hře je u mladých firem skutečně významný efekt učení se.

Vítězové tendrů také často významně investují a roste jejich rozvaha, a to se projevuje i několik let po zakázce. Slabší význam má ale podle autora studie to, že by si vítězné firmy díky tendru našly nové zákazníky nebo si vybudovaly známější značku. Významný není ani efekt posílení jejich finanční pozice. Hvide pak tvrdí, že ve Spojených státech a Velké Británii se vláda aktivně snaží podporovat účast nově vzniklých firem ve vládních tendrech. S ohledem na výsledky studie má tato politika skutečně velký smysl. Podporuje totiž celý ekosystém inovací a mladých společností.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688