Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Údaje o firmách  |  20.09.2002 10:31:27

ČKA se nelíbí co ČSOB provádí s kajmanskými fondy


PRAHA (ČIA) - Kroky, které provedla Československá obchodní banka (ČSOB) u kajmanských fondů, které "zdědila" po IPB se podle dnešního vydání Lidových novin nelíbí České konsolidační agentuře. Banka totiž změnila stanovy kajmanského fondu Tritton Development Fund (TDF) způsobem, který se státní České konsolidační agentuře (ČKA) příliš nezamlouvá. Na ČKA budou přitom podílové listy TDF převedeny v rámci státních záruk za problémový majetek zkrachovalé Investiční a Poštovní banky, kterou ČSOB převzala. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Včera o postupu ČKA jednala její dozorčí rada. "Dozorčí rada (ČKA) uložila představenstvu, aby se vyjádřilo, že nepovažujeme jejich kroky (ČSOB) v souladu s péčí řádného hospodáře," říká člen dozorčí rady agentury a předseda poslaneckého klubu ČSSD Milan Urban. Se změnou stanov nesouhlasí i další členové dozorčí rady. "Bez dohody s ČKA to dělat neměly," dodává poslanec ODS Vladimír Doležal. Konsolidační agentura již na postup banky reagovala. "Pokud jde o změnu stanov kajmanských fondů ze strany ČSOB, Česká konsolidační agentura písemně požádala ČSOB o vysvětlení těchto kroků a očekává odpověď," sdělil mluvčí ČKA Jiří Pekárek. O tom, že banka změnila stanovy fondu, informoval ve svém posledním vydání týdeník Euro. Změna stanov se týká možnosti odkupu podílových listů TDF, které budou převedeny na státní Českou konsolidační agenturu. Změny prosazené ČSOB odkup podílových listů komplikují. Změny stanov mohou přitom zhoršit nejen postavení ČKA jako majitele podílových listů. "Mění se možná i cena podílových listů," uvedl Doležal. A dodává: "Kdyby to bylo výrazné zlepšení, tak se to řešit nebude." Výhrady ČKA ale nemusejí nalézt u ČSOB odezvu. "Naším smluvním partnerem není Česká konsolidační agentura," uvedl mluvčí ČSOB Milan Tománek. Tím je podle něj ministerstvo financí. Během včerejšího dne se názor ministerstva nepodařilo získat. Návrat k původním podmínkám odkupů nebude jednoduchý, což připouští i Urban. "Existuje reálný právní rámec, aby ČSOB brala konsolidační agenturu na vědomí," dodává.

Postavení ČKA rovněž komplikuje skutečnost, že nemá příliš možností, jak ovlivňovat činnost kajmanských struktur. Nevlastní totiž takzvané hlasovací akcie, které kontrolu nad kajmanskými fondy umožňují. Ty totiž ČSOB nezískala spolu s majetkem IPB, a zřejmě je nemusí proto převést na stát. ČKA přitom převod hlasovacích akcií požaduje. Převedeny dosud nebyly ani podílové listy kajmanských fondů. Podle Tománka je však transakce před dokončením.

Účetní hodnota kajmanských fondů je 40 miliard korun. Skutečnou hodnotu již dříve ČSOB odhadla na zhruba 18 miliard korun.

-vp-,-jh-


Fotogalerie - Povodeň 2002 - celkový souhrn



Přečtěte si také:

22.11.2017Forintu se čím dál více nelíbí uvolněná politika MNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
28.03.2006Co Fed přinese emerging markets ? ... s analytiky ČSOB Petra Doležalová (ČEKIA, a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688