Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  21.11.2019 12:26:11

Stratég Morgan Stanley: První fáze čínsko-americké dohody bude, tím to možná skončí

Dlouze očekávaná „první fáze“ obchodní dohody mezi USA a Čínou nejspíše podepsána bude, její další části ale „zůstávají vzdáleny“, myslí si stratég americké banky Morgan Stanley Andrew Sheets. „Naším základním scénář je, že první fáze obchodní smlouvy dohody bude dosažena, lepší už to možná ale nebude. Druhá a třetí fáze zůstanou během příštího roku vzdáleny,“ řekl stratég v rozhovoru s webem CNBC.

Sheetsovi komentáře přicházejí ve chvíli, kdy rostou obavy ohledně stavu vyjednávání obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou po již více než ročním protahování obchodních rozbrojů. Obchodní válka největších světových ekonomik dlouhodobě tíží jak finanční trhy, tak výhled globálního ekonomického růstu.

Agentura Reuters dnes reportovala, že i podpis první fáze dohody by mohl být zpožděn do roku 2020. Zpráva následovala report Wall Street Journal, podle jehož zdrojů se jednání dostaly do slepé uličky. Investorům tak nezbývá, než nadále upřeně sledovat datum 15. prosince, kdy začnou platit další americká cla na čínské produkty.

Myslíme si, že ohledně první fáze panuje dostatečná shoda, že laťka je nastavena dostatečně nízko, a že mnoho v ní obsažených problémů je už po nějakou dobu obecně přijímáno, aby byla dohody dosaženo, myslí si Sheets. Přesto ovšem připouští, že pro trh jde o obrovský předpoklad.

„Myslím si, že s rally, kterou jsme na trzích v posledním měsíci viděli, se dostala očekávání ohledně první fáze poměrně vysoko, a to pochopitelně zvyšuje riziko velkého zklamání v případě jejich nesplnění," říká stratég Morgan Stanley.  

Americké akciové trhy v uplynulých týdnech rostly na svá historická maxima na optimismu ohledně čínsko-amerických jednání poté, co Donald Trump v říjnu oznámil, že Washington a Peking dosáhly částečné dohody o obchodních vztazích. Na jejím oficiálním schválení se ovšem Trump se svým čínským protějškem prozatím dohodnout nedokázal.

Zdroj: CNBC

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688