Patria (Patria Finance)
Měny-forex  |  26.09.2019 14:17:32

Pictet: Kam se vydá euro?


Kurz eura k dolaru se po posledním zasedání ECB a Fedu výrazně nezměnil. Jeho hlavními tahouny jsou přitom podle investiční společnosti Pictet růstový a úrokový diferenciál. A tyto dva faktory podle společnosti naznačují, že k velkým pohybům měnového kurzu by v této oblasti nemělo v dohledné době dojít.
 
Růstový diferenciál odvozený na základě vedoucích indikátorů se podle Pictetu od března výrazně nezměnil, mezera mezi růstem eurozóny a americké ekonomiky by se měla v následujících měsících sice uzavírat, ale celkově by stále měla mírně podporovat sílu dolaru. Jiná je ale situace u úrokových diferenciálů. Pokud totiž bude globální ekonomika i nadále slábnout, v USA existuje větší prostor pro pokles výnosů než v eurozóně. Takže úrokový diferenciál by měl „ve středně dlouhém období táhnout dolar dolů“.

Euru nahrává nejvíce přebytek platební bilance. Velké přebytky běžného účtu eurozóny a omezení pozic, které drží evropští investoři na zahraničních aktivech, by měly táhnout euro nahoru. Data přitom podle Pictetu ukazují, že ECB zatím svou novou politikou netlačí domácí investory do vyšších nákupů zahraničních aktiv. Vnější prostředí má na eurodolar smíšený vliv. Pokud by došlo k uzavření příměří mezi Spojenými státy a Čínou a uklidnění situace v oblasti mezinárodního obchodu, klesla by globální averze k riziku a dolar by měl tendenci oslabovat. Jenže na druhou stranu se i euro stává stále více měnou používanou na globálních trzích (podobné to je s japonským jenem). Takže snížená averze k riziku by měla mít na eurodolar jen omezený dopad.

Pictet dodává, že tu stále existuje hrozba zavedení amerických cel na evropské exporty do USA. Jestliže by k takovému kroku Američané skutečně přikročili, vyvolalo by to negativní tlak na kurz eura k dolaru. Pictet pak celkovou situaci hodnotí tak, že v dohledné době by na eurodolaru nemělo dojít k výraznějším pohybům. K tomu jej vede i přesvědčení, že „většina negativních zpráv je už u eura v jeho kurzu odražena“.

Pictet podle svých aktuálních projekcí očekává, že za euro se bude za tři měsíce platit 1,1 dolaru, za půl roku 1,13 dolaru a za rok 1,14 dolaru. V následujícím grafu společnost porovnává vývoj dolarového indexu s vývojem spreadu mezi PMI amerického výrobního sektoru a PMI globální ekonomiky.



Zdroj: Pictet


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.03.2023Kam se vydá euro, dolar a česká koruna? Patria (Patria Finance)
21.10.2014Kam se vydá euro na páru s dolarem? Martin Bělohradský (Kurzy.cz)
08.04.2014Kam se vydá výsledková sezóna v USA? BHS (BH Securities a.s.)
17.10.2013Kam se teď po odvrácení dluhové krize vydá americký dolar? Martin Bělohradský (Kurzy.cz)


Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688