Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  23.09.2019 16:30:39

Gurley: U Uberu se stále nedoceňuje jedna revoluční změna

Bill Gurley působí jako partner v investiční společnosti Benchmark Capital a na stránkách AboveTheCrowd poukazuje na jednu věc, která se mu velmi líbí na společnosti Uber. Ta je podle jeho názoru v současné době intenzivně kritizována novináři, analytiky a ekonomy, ale tito lidé obvykle nezmiňují „tu nejelegantnější věc, která s tímto rychle rostoucím byznysem souvisí“: Nikdo nikdy jeho partnerům neříká, kdy mají pracovat.

Podle investora jde o velmi opomíjenou, ale pozoruhodnou věc. Celá globální síť řidičů, kteří pro firmu pracují, se totiž řídí sama. Každý se rozhoduje, kdy bude pracovat a do kdy, každý má neomezenou svobodu nepracovat. A přes to všechno je tenhle systém schopen generovat dobu vyzvednutí klienta v průměru kratší než 5 minut. „Síť Uberu spolu s neviditelnou rukou pana Smithe je schopná elegantně propojit poptávku a nabídku bez nějakých konkrétních plánů a směn, které jsou tak běžné v jiných odvětvích,“ píše investor.

Objevují se hlasy, které vyjadřují obavy z budoucnosti takzvané sdílené ekonomiky, kterou představuje i Uber a která pracuje s těmito „novými a nezávislými typy lidí“. Kritici obvykle poukazují na to, že tento typ práce sebou nenese některá pozitiva, která jsou běžná u tradičních forem zaměstnání. Jenže zapomínají právě na to, jakou svobodu naopak práce pro Uber a podobné společnosti přináší. „Do Starbucks si nemůžete přijít v pondělí a pak se rozhodnout, že si další dny dáte volno, nebo se ve středu ukážete jen na dvě hodiny. Nemůžete pracovat pro Walmart či McDonalds, aniž byste souhlasili s nějakým rozpisem služeb a směn. Neexistuje, aby někdo říkal, že jeden týden chce pracovat tři hodiny a druhý 45 hodin,“ píše Gurley.

Investor pak zmiňuje analýzu banky Morgan Stanley z roku 2014, která se zaměřovala zejména na automobilky v Detroitu, ale dostala nečekaný dodatek. Analytici totiž při cestách za managementem firem využili služeb Uberu. Rozhovor s jejich řidiči jasně ukázal, jak důležitá je pro ně flexibilita a svoboda, kterou tato práce přináší. Včetně jedné veteránky americké armády, která se starala o dceru a podle ní musela měnit svůj pracovní rozvrh.

Popularita práce pro Uber pak podle investora pramení i z toho, že poptávka po jeho službách vrcholí v pátek a v sobotu večer. I ti, kteří mají tradiční zaměstnání, tak mohou ve svém volném čase poskytovat tyto služby a najdou dostatek zákazníků. Podobné je to s časem dovolených. I zde do sebe zapadá vyšší poptávka po dopravě a potřeba vydělat si nějaké peníze navíc u těch, kteří mají běžné zaměstnání.

Práce pro Uber mění způsob, jakým obvykle uvažujeme o zaměstnání. Namísto toho, aby lidé museli jednat podle potřeb managementu, Uber předává kontrolu přímo jim. Nemusíte měnit svůj život tak, aby vyhovoval práci, jde to udělat naopak. „Podle mého názoru ještě není plně doceněno, o jak revoluční změnu jde,“ uzavírá Gurley.

Zdroj: AboveTheCrowd


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688