Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  06.09.2019 15:04:29

Vývoj na devizovém trhu ve 36. týdnu (2.9.-6.9.2018)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Průmyslová produkce v červenci vzrostla o 0,7 % m/m, respektive o 0,1 % r/r
DE - Průmyslová produkce v červenci poklesla o 0,6 % m/m a o 4,2 % r/r
EZ - Hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí podle zpřesněného odhadu vzrostl o 0,2 % k/k a 1,2 % r/r
US - Index ISM ve výrobním sektoru v srpnu poklesl na 49,1 z červencových 51,2 bodu

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Index spotřebitelských cen (srpen), Podíl nezaměstnaných osob (srpen)
EZ - Zasedání Evropské centrální banky
PL - Zasedání Polské centrální banky
US - Index spotřebitelských cen (srpen), Maloobchodní tržby (srpen)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Koruna na začátku září profitovala ze zlepšení sentimentu na finančních trzích a vůči euru posílila pod hladinu 25,90 CZK/EUR. Důležitou událostí pro korunu bude v příštím týdnu kromě domácích statistik čtvrteční zasedání Evropské centrální banky.
  • Začátek nového měsíce byl bohatý na čerstvé domácí makroekonomické statistiky. V pondělí zveřejněný index PMI ve výrobním sektoru za srpen mírně vzrostl na 44,9 z červencových 43,1 bodu. Jedná se sice o mírné zlepšení PMI, avšak celková hodnota i nadále setrvává pod neutrální hladinou 50 bodů. V úterý publikovaný vývoj mezd ve 2. čtvrtletí letošního roku lehce překonal tržní odhady, když průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla v meziročním srovnání o 7,2 % na 34 105 a v reálném vyjádření, po očištění o inflaci, o 4,3 %. Za růstem průměrné mzdy tentokrát zaostal tzv. medián (6,9 % r/r). Lze konstatovat, že velmi solidní růst mezd tak pokračoval i ve 2. čtvrtletí letošního roku. V souhrnu lze říci, že vývoj mezd i nadále ukazuje, že spotřeba domácností bude hlavním zdrojem růstu domácí ekonomiky. Zároveň je nutné zdůraznit, že mzdy i přes zpomalení rostou stále rychleji než produktivita práce. S tím, jak dochází ke zpomalení hospodářského růstu, se ve 2. čtvrtletí dále rozevřely nůžky mezi vývojem mezd a produktivitou, což může mít v dlouhodobějším výhledu negativní dopad na konkurenceschopnost domácích podniků. Pozitivem ve vztahu ke konkurenceschopnosti zůstává alespoň skutečnost, že podobně rychlý či rychlejší růst mezd mají i další země skupiny V4 jako Maďarsko, Polsko či Slovensko.
  • Ve čtvrtek zveřejněné maloobchodní tržby ukázaly, že se na silném spotřebitelském apetitu českých domácností v červenci nic nezměnilo. Maloobchodní tržby v červenci sice oproti červnu lehce poklesly o 0,1 %, avšak v meziročním srovnání vzrostly po očištění o kalendářní vlivy o 4,6 %. V pátek byla zveřejněna i červencová čísla z průmyslu (0,7 % m/m a 0,1 % r/r), ze stavebnictví (1,5 % m/m a 3,7 % r/r) a ze zahraničního obchodu (export +8,4 % r/r, import +5,1 % r/r a obchodní bilance +0,1 mld. korun). Červencový vývoj v domácím průmyslu rozhodně nelze hodnotit negativně, a to především v kontextu slabých čísel z německého průmyslu a nízkých hodnot podnikatelských nálad ve výrobním sektoru. Vyloženě optimistické hodnocení však také není na místě, když je otázkou, jak moc byla červencová čísla ovlivněna celozávodními dovolenými. Z toho pohledu se určitě vyplatí počkat na data za srpen. Pozitiva lze v červenci určitě najít v nových zakázkách a také ve skutečnosti, že se domácí průmysl zatím brání vydat cestou výrazného oslabení po vzoru Německa. V zahraničním obchodu obchodní bilanci těsně do kladných čísel dostal meziročně výrazně vyšší přebytek (8 mld. korun) bilance motorových vozidel.

Vývoj USD/CZK


Vývoj PLN/CZK

  • Na měnovém páru s polským zlotým koruna v úvodu září mírně oslabila a ve druhé polovině týdne se obchodování stabilizovalo kolem hladiny 5,95 CZK/PLN. Na téměř sedmiletých maximech pod hladinou 5,90, kde se obchodovalo ve druhé polovině srpna, se tak koruna udržet nedokázala.
  • Makroekonomický kalendář v Polsku byl v tomto týdnu v podstatě prázdný. Výjimkou byl v pondělí zveřejněný index PMI ve výrobním sektoru, který v srpnu vzrostl na 48,8 z červencových 47,4 bodu. Hodnota PMI je nejvýše od května, což indikuje, že se i aktivita ve zpracovatelském průmyslu snižuje pomaleji než v předchozích měsících. Zde je vhodné poznamenat, že index PMI není v posledních cca třech čtvrtletích pro Polsko a podobně ani pro ČR úplně dobře vypovídajícím ukazatelem, když tvrdá čísla z průmyslu v podobě průmyslové produkce vyznívají daleko lépe, než co signalizují měkká data v podobě zmíněného PMI.


Vývoj EUR/USD

  • Euro na úvod září vůči americkému dolaru oslabilo a obchodování se přeneslo hlouběji pod hladinu 1,10 USD/EUR. V úterý se kurz nacházel v blízkosti 1,093 USD/EUR. Pokles výrobního indexu ISM v USA však v úterý odpoledne odstartoval ztráty americké měny a oslabování dolaru následně pokračovalo i během středy a čtvrtku. V pátek zkraje odpoledne se obchodovalo v blízkosti hladiny 1,102 USD/EUR. Tento komentář je psán před odpoledními statistikami z amerického pracovního trhu.
  • Nálada na finančních trzích se během týdne mírně zlepšila. Pomohla k tomu informace, že se USA dohodly s Čínou na obchodní schůzce začátkem října ve Washingtonu. Z velmi nepřehledné situace v britském parlamentu vyšel většinový návrh, že Spojené království neopustí EU bez dohody a zvyšuje se pravděpodobnost dalšího odkladu brexitu z října na leden 2020. V Německu byla opět zveřejněna slabá čísla z tamního průmyslu, když v červenci výrazně poklesly nové průmyslové zakázky i průmyslová produkce. Důvodem je především slabá zahraniční poptávka. Růst ekonomiky eurozóny ve 2. čtvrtletí byl podle zpřesněného odhadu mírně snížen na 0,2 % k/k a 1,2 % r/r.
  • Nejistota ohledně intenzity uvolnění měnové politiky Evropskou centrální bankou (ECB) na zasedání v příštím týdnu (12/9) se zvyšuje. Část evropských centrálních bankéřů (z Německa, z Nizozemska, ale možná trochu překvapivě i z Francie) má totiž výhrady k opětovnému spuštění programu APP (nákup státních dluhopisů). Prezident ECB M. Draghi v posledních měsících naladil finanční trhy na výrazné uvolnění měnové politiky, které by mohlo kromě snížení úrokových sazeb (otázkou je, zda se bude týkat jen depozitní nebo i hlavní sazby) přinést i znovuobnovení programu APP. Problémem je, že ECB má tendenci trhy zklamávat, respektive očekávání jsou vesměs větší, než jaká je následně realita. A to může být velmi dobře případ i blížícího se zářijového zasedání ECB (12/9). Pokud nebude ze strany ECB v příštím týdnu uvolnění měnové politiky dostatečné, můžeme být svědky poměrně silného dopadu na eurodolar.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 36 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688