Bisnode (Bisnode)
Podnikání  |  03.09.2019 19:52:46

Počet živnostníků v ČR začal klesat. Registrováno je jich přes dva miliony, aktivních je jen polovina

V prvním pololetí letošního začalo v ČR podnikat 34 752 fyzických osob podnikatelů a své aktivity ukončilo 59 676 osob. Celkový počet živnostníků tak letos klesl o 24 924 na 2 107 068. Navíc polovina z nich nevyvíjí žádné podnikatelské aktivity. Mezi nově registrovanými živnostníky je 38 % žen. Informace dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

„I když letos zahájilo podnikání na živnostenský list nejvíce fyzických osob od roku 2017, celkový počet živnostníků u nás dosáhl vrcholu v polovině roku 2018 a od té doby jejich počet klesá. Aktuálně je v ČR registrováno nejméně živnostníků od poloviny roku 2017,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová. „Přesto, že živnostníci v rámci svého podnikání mohou využívat relativně velkorysé daňové paušály, zájem o podnikání prostřednictvím živnostenského listu v posledních letech spíše stagnoval a od loňského roku dokonce začal klesat. Naopak kapitálové firmy v ČR stále přibývají solidním tempem, i když spolu se zpomalující ekonomikou a obavám z krize v posledních měsících sledujeme zpomalení,“ doplnila Petra Štěpánová z Bisnode.

Podle interních odhadů poradenské společnosti Bisnode je zhruba polovina z registrovaných živnostníků neaktivní. Podíl neaktivních živnostníků se v posledních třech letech pohybuje mezi 47 až 50 %. „To naznačuje, že velká část živností je založena pro případ dodatečného příjmu při zaměstnání, jako vedlejší pracovní činnosti,“ uzavřela analytička Bisnode s tím, že v některých segmentech podnikání podíl neaktivních subjektů přesahuje 80 %.

Počty nových živnostníků a živnostníků celkem v období 2008 až 2019

Zdroj: Bisnode        

Bisnode

Bisnode je jedničkou v oblasti poskytování ekonomických informací o společnostech a podnikatelích. Analyzuje obrovské objemy dat, nachází souvislosti a interpretuje je do informací, které jsou srozumitelné pro zákazníky a tím jim umožňuje přijímat správná a chytrá rozhodnutí, zvyšovat tržby a minimalizovat rizika. Kvantitu mění na kvalitu, velká data (Big Data) mění na chytrá data (Smart Data). Bisnode působí v 19 evropských zemích a díky strategickému partnerství s Dun & Bradstreet poskytuje informace z více než 190 zemí světa o 300 milionech firem z celého světa.

Více se můžete dozvědět na: www.bisnode.cz







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688