Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.08.2019 17:49:32

Americký trh by měl vynášet 7,2 %, Karibik, či Afrika nad 20 %

Ve včerejším příspěvku jsem tu poukazoval na hodně vysoké valuace amerického akciového trhu s tím, že je poměrně těžké je napasovat na nějaká klíčová fundamentální čísla. Zmínit jsem samozřejmě musel i takzvanou rizikovou prémii akcivého trhu (ERP, někdy MRP). Tedy rozdíl mezi návratností bezrizikových aktiv (obvykle dlouhodobých vládních obligací) a požadovanou návratností akciových investic v dané zemi. ERP může samozřejmě výrazně přispívat ke změnám cen a valuací na trhu a přitom jde možná o nejhůře uchopitelnou proměnnou ze všech, které tak činí. Jeden z těch, kteří se s ní pravidelně snaží popasovat a ještě se o výsledky své práce štědře dělí s investičním lidem, je valuační guru, profesor financí Aswath Damodaran. Ten nyní na svém blogu představil aktualizované odhady, podívejme se spolu na ně a jejich implikace.

Investice do zahraničních aktiv sebou většinou nese přímé riziko ve formě proměnlivých měnových kurzů. Jak ale podotýká pan Damodaran, do nich se promítá široká škála dalších rizik, které bych nazval třeba „podkladová“. Sem patří míra otevřenosti dané země a tudíž citlivost na vnější šoky, politická stabilita, síla a pevnost systému a institucí, vymahatelnost práva a tak dále. To se vše by pak měla odrážet v ERP. Tedy v tom, kolik investoři u akcií v dané zemi požadují nad výnosy tamních „bezrizikových“ obligací jako kompenzaci za vyšší riziko. Ony uvozovky používám proto, že v nejedné zemi lze o bezrizikovosti dluhopisů pochybovat a zmíněné faktory se v pro dluhopisy relevantní míře promítají již do jejich výnosů.

Pan Damodaran v této souvislosti ukazuje několik grafů, které poukazují na podobné skupiny rizik, zajímavý je třeba ten následující, který se zaměřuje na mírumilovnost dané země. My si podle něj užíváme života v mimořádně mírumilovném regionu, překvapivé pro mě je, že podobně je hodnocena velká část Latinské Ameriky. Spojené státy jsou na tom podobně jako Čína, v celkovém hodnocení ne moc dobře.



Zdroj: Institute of Economics and Peace

Pan profesor postupuje při odhadu ERP jednotlivých zemí tak, že nejdříve spočítá prémii pro americký trh. Ta se nyní podle něj nachází na 5,6 % (já ve svých valuacích používám dlouhodobě hodnotu 5,5 %). Stejná ERP je pak přiřazena zemím, které mají od Moodys stejný rating, jako Spojené státy. Pokud mají rating nižší, je ERP spočítána na základě CDS spreadů a relativní volatility akciového trhu v dané zemi. Pokud země rating nemá, je použito takzvané PRS skóre od PRS Group, které se snaží měřit politické riziko dané země. Výsledky výpočtů a odhadů jsou regionálně shrnuty v následující mapě a tabulce:



Zdroj: Damodaran online

Americký a australský trh by tedy měl nyní nést nejnižší rizikovou prémii (oněch 5,6 %). U amerického indexu SPX bychom tedy podle této logiky měli čekat návratnost 7,2 %, protože bezrizikové výnosy se pohybují kolem 1,6 %. Je přitom dobré si uvědomit, že všechny jiné odhady stratégů, analytiků a dalších implicitně předpokládají, že trh se ve svých valuacích mýlí – je nastaven na neférové hodnoty a návratnost tedy nebude odpovídat návratnosti požadované (nyní oněch cca 7 %).

Západní Evropa je se svou ERP o celý procentní bod výše než USA a úplně na opačném konci rizikového spektra je nepřekvapivě Afrika a Karibik s více jak 11 % prémií. Třeba výnosy dlouhodobých vládních obligací Keni se pohybují znatelně nad 10 % a u podobných afrických „frontier“ trhů tak hovoříme o vysokých požadovaných a s velkým otazníkem možná i realizovaných návratnostech.

Na závěr se vrátím k úvodní poznámce o našponovanosti valuací amerických akcií: Podle pana Damodarana nedošlo v USA k žádnému znatelnému propadu ERP, který by vysoké valuace v prostředí osekávaných růstových očekávání ospravedlnil. Zařadím se tedy do výše zmíněné skupiny lidí, kteří moc nevěří oné 7,2 % návratnosti. Tedy návratnosti založené na implicitním předpokladu, že valuace jsou nyní fundamentálně „správně“ a akcie vynesou to, co je od nich požadováno.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688