TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  31.07.2019 09:04:00

Ministerstvo kultury: Staňka dočasně nahradí Schreier, resort chce navíc miliardu

Řízením ministerstva kultury byl dočasně pověřený ekonomický náměstek René Schreier. Na společné tiskové konferenci s končícím ministrem Antonínem Staňkem to prozradil premiér Andrej Babiš. S ministryní financí Alenou Schillerovou bude řešit rozpočet. Resortu kultury podle Babiše chybí zhruba miliarda.

Babiš nad tím, že byl vedením resortu dočasně pověřen náměstek Schreier, vyjádřil potěšení. Premiér bude čekat, jak se prezident Miloš Zeman postaví k nominaci Michala Šmardy, kterého navrhuje ČSSD, aby Staňka v čele ministerstva vystřídal.

 

"Má absolutně dokonalý přehled o rozpočtu, zná priority ministerstva kultury, zná, kde nás tlačí bota," řekl Staněk o Schreirovi.

 

"Moje spolupráce s ním byla bezproblémová. Spolupracovali jsme hlavně na investičních projektech, třeba na projektu rozšíření Národní galerie," řekl o končícím ministrovi premiér Babiš. Připomněl, že do galerie přivedl i francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

 

"Myslím si, že budu předávat resort v kondici, která je dobrá a nemám se za co stydět," uvedl končící ministr Staněk. Zdůraznil, že se během jeho působení na resortu nic nezametalo pod koberec. "Je tu několik otevřených kauz, upozornil na ně i pan prezident při přijetí návrhu pana premiéra na mé odvolání. Jsou to kauzy, které jsou spojovány s výraznou nehospodárností," dodal Staněk.

 

 

 

Připomněl, že platy zaměstnanců v kultuře jsou nízké. "Z toho důvodu je pro mě naprosto nepřijatelné, pokud si někdo chce přilepšovat na úkor těch lidí, kteří pracují za plat. Na nich stojí řada příspěvkových organizací, ne na těch ředitelích," zdůraznil Staněk.

 

Krize okolo ministerstva kultury začala, když Staněk odvolal ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa a ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Kvůli nehospodárnosti při řízení příspěvkových organizací podal Staněk i trestní oznámení.

 

"Já jsem nepolitikařil, snažil jsem se pracovat racionálně a věcně," tvrdil na tiskové konferenci Staněk. Na místa odvolaných ředitelů byla vypsána výběrová řízení.

 

 

 

"I zde jsou signály o nehospodárnosti. Je tu propastný rozdíl mezi odměnami manažerů a obyčejných členů sboru, je to až desetinásobný rozdíl," řekl Staněk o situaci v Národním divadle, kterou označil za "výbušnou".

 

Staněk zdůraznil, že by ve funkci ministra neudělal nic jinak. Ze svého působení na ministerstvu vypíchl záchranu obchodního domu Kotva, prohlášení Mozartovy Bertramky za Národní kulturní památku.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688