Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  29.07.2019 10:00:14

Ranní souhrn finančních trhů: Fed by měl poprvé od roku 2008 snížit úrokové sazby

Výhled

Asijské akciové trhy dnes klesají. Americké futures mírně v plusu.

Fed by měl poprvé od roku 2008 snížit úrokové sazby. Redukci o 25 bps berou trhy jako hotovou věc, razantnější akce se nyní jeví jako nepravděpodobná. Kromě samotného měnově politického rozhodnutí budou klíčové další komentáře představitelů Fed, které pomohou poodhalit, zda se jedná o ojedinělé opatření, či začátek série snižování úrokových sazeb.

HDP: V pátek vyšel první odhad amerického HDP za 2Q. To sice zpomalilo na 2,1% z 3,1% v 1Q, zároveň však vyšlo nad odhady (1,8%). Takový výsledek nepovede ke změně rozhodování Fed. Patrné zpomalení firemních investic – to je rovněž argument pro snížení sazeb ze strany Fed.

Obchodní válka: V úterý se setkají představitelé Číny a USA v Šanghaji a budou jednat o dalším vývoji obchodního konfliktu. Nepředpokládá se, že by na zasedání mělo dojít k průlomové dohodě. Spíše se očekává, že si zúčastněné strany potvrdí body dohodnuté na summitu G20 a naladí optimistický tón. 

Ohlédnutí

Index S&P posílil minulý týden o 1,7 %, a uzavřel tak týden na svém historickém maximu. Eurostox 600 vzrostl o 0,8 %. Euro proti USD minulý týden oslabilo o 1,0% na 1,1122. Česká koruna minulý týden oslabila na EUR/CZK 25,57 z EUR/CZK 25,53. Proti dolaru koruna oslabila na CZK/USD 22,99, před týdnem byla na CZK/USD 22,73.

Událostem dominovala ECB, která sazby ponechala beze změny, svou rétorikou však naznačila příklon k opětovnému uvolnění měnové politiky v dalších měsících. Je pravděpodobné, že oznámení k oznámení nových „monetárních balíčků“ dojde na zasedání v září. Trhy však nakonec na zasedání centrální banky z Frankfurtu reagovaly negativně. Důvodem bylo prohlášení představitelů ECB, kteří se jednomyslně shodly na zpomalování ekonomiky.

Slabší PMI v EMU podporují tezi o zpomalování výroby v regionu. Výrobní PMI spadlo 46,4. což představuje nejnižší úroveň za posledních 6 let, obzvláště zpomalila německá výroba.

Mezinárodní měnový fond aktualizoval ekonomický výhled a snížil odhad globálního ekonomického růstu pro rok 2019 na hodnotu 3,1%. V následujícím roce by měla světová ekonomika expandovat tempem 3,5%. V obou případech zredukoval MMF odhad o 0,1 procentního bodu ve srovnání s dubnovým výhledem. Hlavním faktorem zůstávají slabší investice spojené s nejistotou ohledně obchodní války.

Boris Johnson se stal britským premiérem. Pravděpodobnost tvrdého Brexitu vzrostla, ne však významně. Parlament by Johnsona přehlasoval.

V rámci probíhající výsledkové sezóny reportovalo 219 firem. Nelze ještě vyvozovat konkrétní závěry, nicméně na agregované úrovni se zatím sezóna vyvíjí pozitivně. Růst na úrovni zisků dosahuje 4,2%, na úrovni tržeb 4,7%. Pro připomenutí: podle analytických predikcí by zisky měly poklesnout o 2,8%. Pokud se udrží v kladném teritoriu, můžeme očekávat pozitivní překvapení doprovázené dalším růstem trhů.

Kalendář firemních výsledků


Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších makléřských společností v České republice. Obchodování na finančních trzích zahrnuje mnoho specifických činností. Nejsme jen broker. V současnosti vám skrze naše další společnosti dokážeme pomoct s hledáním strategického investora, rozvojem vašeho podnikání pomocí dotací, obchodováním v cizích měnách i s marketingem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:16  Ranní okénko - Česká ekonomika očekává návrat na růstovou trajektorii Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:14  Trhy podceňují šance na recesi Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688