Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.07.2019 10:12:16

Víkendář: Za ekonomickým úspěchem stojí kultura společnosti. A ta se mění

„Rozdíly v kultuře byly kdysi považovány za jeden z hlavních faktorů, které vysvětlovaly ekonomické a politické rozdíly mezi zeměmi. Ekonomové ale od tohoto uvažování ve dvacátém století ustoupili. Jednak proto, že často vedlo k rasismu, ale také kvůli jeho malé schopnosti skutečně vysvětlovat realitu. Držitel Nobelovy ceny za ekonomii Robert Solow tak v roce 1970 tvrdil, že podobné pokusy pracovat s proměnnými, jako je kultura, končí vlnou amatérské sociologie,“ píše The Economist, Dodává ovšem, že tento pohled se opět začíná měnit a lepší pochopení vlivu kultury může zlepšit naše chápání moderní ekonomiky.

Odpovědná analýza vlivu kultury společnosti na ekonomiku země musí začít se správnou definicí pojmů. Joel Mokyr z Northwestern University popisuje kulturu jako soubor hodnot, preferencí a víry, který ovlivňuje chování lidí a který se ve společností šíří negenetickou cestou. Kultura pak podle něj není neměnná, jak tvrdí řada lidí, ale postupně se vyvíjí tak, jak se mění myšlenky a názory lidí.

Mokyr poukazuje na význam kulturního růstu, který podle něj souvisí i s průmyslovou revolucí. Ta je obvykle dávána do souvislostí s akumulací kapitálu a vyšší nabídkou práce, ale podle vědce by tyto faktory nebyly pro průmyslovou revoluci samy o sobě dostatečné. Předcházelo jí totiž hlavně období, v němž intelektuálové stále častěji vyzdvihovali zkoumání „tajemství přírody“ a jeho využívání k prospěchu lidí. To vedlo k rozvoji objektivního výzkumu a získávání znalostí a následně k udržitelnému ekonomickému růstu.

The Economist si všímá toho, že ekonom Enrico Spolaore z Tufts University navazuje na Mokyrovu práci. Vyzdvihuje význam kulturní změny, ke které v Evropě došlo před průmyslovou revolucí a která spočívá v posunu k vědeckému myšlení. To následně změnilo uvažování celé společnosti a umožnilo ekonomický rozvoj. Například v Číně byl vývoj rozdílný, protože školy racionalismu zde nenašly takovou podporu a země stále tíhla k myšlenkám Konfucia.

The Economist tvrdí, že vliv kulturních změn na celou ekonomiku se vlastně zdá být evidentní. Podstatné je ovšem i to, že tyto změny se promítají i mimo hospodářskou oblast – do postoje k ženám, k etnickým minoritám či třeba gayům. Patrné je to dobře v USA, kde ale nyní Donald Trump a ti, kteří jej podporují, mění dřívější kulturu „tolerance rozdílných názorů, úcty k důkazům a pravdě, spolupráci a transparentnosti“. „Kultura se prostě mění,“ uzavírá The Economist.

Zdroj: The Economist

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688