Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  20.07.2019 09:20:07

Výročí Apolla 11 aneb noční obloha nabídne pozorování „letící hvězdy“. Sledujete také?


 

Výročí padesáti let od prvního přistání člověka na Měsíci bude uctěno dalším vesmírným letem. Dnes totiž z kazašského Bajkonuru odstartuje raketa Sojuz, která se třemi členy posádky zamíří k Mezinárodní vesmírné stanice ISS (International Space Station). Ta již více než 20 let létá nad našimi hlavami a často ji lze spatřit.

Vznik ISS se datuje od 20. listopadu 1998, kdy byl na oběžnou dráhu vynesen první díl stanice modul Zarja. Po následujících necelých 2 letech započala další významná etapa, když stanici začala trvale obývat posádka. V posledních letech obvykle s 6 členy. Kromě amerických a ruských modulů je k ISS připojen také evropský laboratorní modul Columbus a japonský laboratorní modul Kibó. Projektu se celkem účastní 11 zemí, resp. je společným projektem pěti kosmických agentur: NASA, Roskosmos, JAXA, CSA a ESA.

ISS rychlostí 7 700 m/s ve výšce necelých 400 kilometrů obkrouží za každou zhruba hodinu a půl jedenkrát naši planetu. Vzhledem k trajektorii se relativně pravidelně pohybuje rovněž nad naším územím, a pokud je slunce zapadlé, nepřekáží mraky, můžeme ji tak snadno spatřit pouhým okem.

Časy přeletů ISS nad ČR

Tyto dny nabízejí nezvykle četné možnosti spatřit ISS nad naším územím. A to jak v brzkých ranních hodinách, tak nedlouho po západu slunce. Dle předpovědi návrat léta, a tedy v té souvislosti doufejme vyjasněná obloha, umožní nerušené pozorování „letící hvězdy“. Dnes večer se ISS nad naším územím pozorovatelně objeví dvakrát. Zajímavější bude především druhý přelet od 23:02 hod., jehož viditelnost bude 6 minut. ISS přiletí od západu a bude směrovat na východoseverovýchod. A to prakticky nad našimi hlavami, resp. v nejvyšším bodě v 77 stupních. Kdo navíc nepůjde brzy spát, může ISS spatřit v dnešní noci ještě dvakrát. Nejprve 39 minut po půlnoci, následně ve 2:16 hod.

  

Zdroj dat: NASA

Jak rozpoznat ISS

Kolos s názvem ISS, jehož celkovou velikost můžeme přirovnat k fotbalovému hřišti, lze na noční obloze spatřit jako pohybující se „hvězdu“. ISS bychom si například neměli splést s vysoce letícím letadlem, jelikož jejich poziční světla blikají. ISS naopak „svítí“ a to především díky odrazu slunečních paprsků od jejich solárních panelů. Na orbitu se pohybuje již nesčetné množství různých družic. Řadu z nich lze často spatřit pouhým okem, nejviditelnější svou jasností však zůstává zmiňovaná ISS. Jasnější je na noční obloze pouze Měsíc, Venuše a občas Jupiter. ISS má za příznivých podmínek právě podobnou tzv. magnitudu jako Jupiter v období jeho největší jasnosti.

Princip pozorování

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: NASA

Jak patrno z výše uvedené tabulky, pozorovat ISS půjde i po zbytek měsíce. A možná se dočkáme „dvojité hvězdy“. V případě zásobovacích letů k ISS je totiž někdy možné zároveň spatřit jejich přibližování ke stanici. V minulých letech šlo nad naším územím vidět ISS a za ni letící tehdy „dosluhující“ raketoplán. Nyní kromě zmiňovaného startu ruského Sojuzu k ISS, je následně na pondělí v plánu start rakety Falcon 9 od společnosti SpaceX amerického vizionáře Elona Muska. Opět se má zatím jednat o let bez posádky, resp. zásobovací misi lodí Dragon, která má v budoucnu nabídnout místo až pro 7 osob.  

Závěrem jen doplnit, že ve výše uvedené tabulce jsou podrobnosti o přeletech ISS vypočteny agenturou NASA pro pozorovací místo Praha. Hlavní město nicméně není vzhledem k osvětlení ideálním místem pro pozorování. Zvolte tak pro lepší zážitek nejlépe místo s omezeným „světelným smogem“. Na daném místě je pak nutné vzít v potaz určitou odchylku vůči „vypočtené pozorovací Praze“ a podle toho při hledání poupravit směr či stupně. Nalézt ISS na obloze nicméně není v daný čas žádná velká složitost…

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   3:37  Heavy rain and flash flooding is likely across portions of the Midwest into the... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   0:00  Children should NEVER be left in a car, no matter the time of year US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688