Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  05.06.2019 05:58:26

Je čínský sektor elektroaut už přebujelý?

Je 486 registrovaných výrobců elektrických aut “zu viel”? Čína se domnívá, že pro její trh už ano, a chystá pravidla, která by vstup nových hráčů ztížila. Především si prý Peking přeje došlápnout si na start-upy, které překládají výrobu svých aut na jiné firmy. Podpory by se kromě toho mělo dostávat menšímu množství konkurenceschopných firem, tvrdí také nejmenované zdroje Bloombergu.

Čína má největší trh s elektrickými auty na světě. Jenom loni se v zemi prodalo skoro 1,3 milionu vozidel na novou energii (plug-in elektrických aut a plug-in hybridů), tedy o 62 % více než před rokem.

Po překotném rozvoji byznysu během posledního desetiletí je zde ale riziko v podobě podobného splasknutí bubliny, které nastalo na dot-com firmách před dvěma dekádami – a právě tomu chtějí v Číně zabránit, píše také Bloomberg.

Od roku 2011 získali čínští výrobci elektrických aut v investicích zhruba 18 miliard dolarů, odhaduje Bloomberg NEF. Letos by prodeje osobních elektromobilů mohl dosáhnout rekordních 1,6 milionu kusů. Trh, na kterém spolu poněkud paradoxně soupeří firma montující iPhony, realitní developer i gigant v e-commerce, je ale pořád v plenkách. Kromě toho mu narůstá konkurence v podobě firem jako americká Tesla, která v Číně rozjela výstavbu nové továrny. Svoje v Číně vyráběná elektroauta chtějí na čínském trhu umístit i automobilky jako Volkswagen.


Návrh nových pravidel by měl doplnit regulaci, která začala platit teprve tento měsíc a podle které má být outsourcování výroby dovoleno jenom „způsobilým“ automobilkám. Regulace ovšem neuvádí, co tato „způsobilost“ znamená.

Chystané dodatky kromě jiného určují, kolik musejí výrobci aut na nové energie investovat do výzkumu v Číně, pokud chtějí využít výrobní kapacity jiných výrobců. Týkají se také výrobních kontraktů, které by měly běžet minimálně tři roky s roční produkcí nejméně 50.000 vozů na jednom výrobním místě. Jediný start-up bude také mít dovoleno mít výrobní kontrakt s pouze dvěma výrobci. Finální ale tyto dodatky stále nejsou.

Outsourcování výroby je pro mladé, rozvíjející se firmy v elektromobilitě rychlým způsobem, jak představit svoje modely, zatímco plány na vlastní továrnu za stovky milionů dolarů zůstávají na papíře.

Třeba výrobce elektrických aut NIO, který loni upsal svoje akcie v USA, začal objednávky přijímat koncem roku 2017 a ke konci dubna prodal 16.461 vozidel. Auta mu montuje Anhui Jianghuai Automobile Group, zatímco firma uvažuje o vlastním výrobní zařízení v Pekingu. Podobné to je i v případě výrobce elektrických SUV Xpeng Motors. Tato firma, kterou podporuje Alibaba a Foxconn Technology Group, zadala výrobu společnosti Haima Automobile Group a vlastní továrnu teprve buduje.

Řada registrovaných start-upů v elektromobilitě ale vlastní auto určené pro trh ještě nepředstavila.

Zdroj: Bloomberg, www.weforum.org

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688