Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  31.05.2019 08:06:21

Tuzemský růst stojí na domácí poptávce (Ranní zpráva z finančního trhu)

Efekt Velikonoc, který zvedl inflaci (nejenom) v Německu, vyprchal. Předběžná data německé květnové inflace vykáží významný propad směrem k březnovým hodnotám. Ty přitom atakovaly roční minima. Výraznější inflační tlaky nenajdeme ani v USA, jak dnes odpoledne odhalí dubnové deflátory soukromé spotřeby. Ani dubnové osobní příjmy a výdaje Američanů nenadchnou. Region přinese detailnější informace k vývoji HDP za Q1 19. Česká ekonomika rostla podobně jako ta německá, tahounem je domácí poptávka.

InflaceNěmecku padá

Velikonoční efekt posílá německou inflaci zpět dolů. Letošní načasování Velikonoc na duben se projevilo v rychlejším cenovém růstu v tomto měsíci. Květen je ve znamení normalizace, což znamená návrat dynamiky spotřebitelských cen k březnovým hodnotám. Meziroční růst jádrové složky zřejmě zpomalil z dubnových 2,0 % na květnových 1,0 % y/y, za samotné služby čekáme pouze 0,7 % y/y. Inflační tlaky tak jsou a zůstanou slabé, i když růst mezd se v dalších měsících v mírném vzestupu jádrové inflace projeví.

Osobní příjmy a výdaje amerických domácností vstoupily do druhého čtvrtletí pouze mírným růstem. Na vzestup spotřebitelských výdajů o minimálních 0,1 % m/m ukazuje již zveřejněný pokles maloobchodních tržeb (o 0,2 % m/m) i slabé prodeje automobilů. Naproti tomu se celkem daří sektoru služeb. Na straně osobních příjmů se negativně projeví nižší počet odpracovaných hodin. Inflační tlaky v americké ekonomice zůstávají relativně slabé. Za vzestupem deflátoru soukromé spotřeby stálo v dubnu zejména zvýšení cen pohonných hmot, dynamika v jádrové složce byla minimální.

Americká ekonomika roste, v inflaci to ale vidět není

Po středečním pádu eura vůči dolaru na nejnižší hodnotu za poslední téměř dva roky se včera situace na nejobchodovanějším měnovém páru stabilizovala, kurz se držel u 1,114 USD/EUR. Pouze na počátku americké seance se kurz krátce dostal pod 1,112 USD/EUR. Bez větší odezvy trhu se obešlo zveřejnění zpřesněných amerických dat za Q1 19. Mezičtvrtletní anualizovaný růst dosáhl solidních 3,1 %, když k lepšímu byla revidována osobní spotřeba. Inflace měřená (nejenom) deflátorem ale stále zůstává za očekáváním. Data vyznívají ve prospěch našeho názoru, že dolarové úrokové sazby se ve zbytku letošního roku měnit nebudou.

Českou ekonomiku táhne domácí poptávka

Dnešek bude ve znamení publikace podrobnějších dat z národních účtů za první čtvrtletí letošního roku. Rychlý odhad ukázal na růstovou dynamiku v souladu s vývojem německého hospodářství, zbytku regionu se dařilo lépe. Dnes se dozvíme proč. Domníváme se, že ho brzdil zahraniční obchod a zásoby. Domácí poptávka (spotřeba i investice) posunovala tuzemskou ekonomiku vpřed. Předběžné odhady jsme komentovali zde: http://bit.ly/2Eca2Jh.

Středoevropské měny našly ve čtvrtek podporu

Regionální měny během čtvrteční evropské seance proti euru mírně posilovaly, nevýrazněji maďarský forint (0,4 %), následovaný polským zlotým (o necelé 0,2 %) a českou korunou (0,1 %). Z ranních kotací 25,86 CZK/EUR si koruna polepšila zhruba o tři haléře. Měnám v regionu se ulevilo poté, co se včera výrazně zpomalil trend padajícího eura vůči dolaru.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688