plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  29.05.2019 00:00:00

Plzeň: Nález munice na stadionu ve Skvrňanech uzavře dopravu

Nález munice na stadionu ve Skvrňanech uzavře dopravu

Na Atletickém stadionu ve Vejprnické ulici ve Skvrňanech byla dnes 29. května při výkopových pracích nalezena pravděpodobně puma z druhé světové války. Kvůli nálezu munice oválného tvaru o velikosti zhruba sto centimetrů muselo být evakuováno sportovní gymnázium i uzavřena prodejna Lidl, evakuováni byli také lidé z protilehlých domů. Na místě je policie, povolán byl pyrotechnik. Uzavřena bude i doprava, policie vyzývá řidiče, aby k objížďce využili Domažlickou a Křimickou ulici. Zda bude nutná evakuace ještě většího prostoru, bude jasné až po vyjádření pyrotechnika.

Zveřejněno: 29. 5. 2019, Martin Pecuch

Více: Zázemím pro evakuované kvůli letecké pumě se stávají školy

 


Zdroj: FTV Prima

Ve výkopu na Atletickém stadionu v Plzni byla nalezená nevybuchlá, asi metrová puma. Kvůli nebezpečí policie nechala evakuovat celé okolí včetně gymnázia a prodejny Lidl. Redakci TN.cz se podařilo spojit s jedním z evakuovaných studentů. Ti si původně mysleli, že jde jen o falešný telefonát kvůli maturitám.

"Na atletickém stadionu v Plzni ve Vejprnické ulici byla při výkopových pracích nalezena munice, zřejmě se jedná o pumu oválného tvaru," řekla policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Na místě je policie, zamířil tam i pyrotechnik. Policie nechala evakuoval přilehlé okolí, kam spadá sportovní gymnázium, prodejna Lidl a obytné domy.

Studenta Jaroslava Kubáska zastihla evakuace zrovna po hodině tělocviku. "Když jsme se vrátili do školy, tak nám bylo řečeno, že máme chvíli vyčkat, že na stadionu byla nahlášená bomba. I s učitelkou jsme si mysleli, že to byla bomba nahlášená studentem kvůli maturitám, to už tam bylo poněkolikáté," popsal pro TN.cz.

Nakonec se však dozvěděli, že se nejedná o žádný studentský úskok, ale o opravdovou hrozbu. Škola tak obvolala rodiče studentů a nechala je jít na zbytek dne domů. S odchodem museli pospíšit, protože v místě měla být přerušená tramvajová doprava.

Podle informací zpravodajského portálu Krimi-Plzeň nabral pumu lžící bagrista a tak s ní pohnul. Svůj nález pak ohlásil na policii. Mělo by se jednat o pětisetliberní pumu s asi 220 kilogramy zápalné směsi, která obsahuje i fosfor.

Plzeňský magistrát na svých strákách uvedl, že puma má na délku asi 100 centimetrů a může v zemi ležet už od dob druhé světové války. "Uzavřena je i doprava, policie vyzývá řidiče, aby k objížďce využili Domažlickou a Křimickou ulici. Zda bude nutná evakuace ještě většího prostoru, bude jasné až po vyjádření pyrotechnika," uvedl magistrát.

Nález pumy ovšem není v Plzni až tak výjimečný. "Plzeň byla v období druhé světové války nejvíce bombardovaným cílem na území Protektorátu. Velkých masivních náletů zde bylo nejméně deset. Hlavním cílem byla Škodovka, tedy zbrojovka zásobující německou armádu, nálety také směřovaly na bývalé letiště na Borech a na hlavní a seřaďovací nádraží," vysvětlila mluvčí města Eva Barborková.

Oblast Skvrňan, kde byla ve středu puma nalezena, byla silně poškozená v dubnu 1945. "Spojenci využívali malé zápalné i velké pětisetliberní tříštivé pumy. Největší nálety byly v Plzni provedeny v dubnu 1945, konkrétně ze 16. na 17. dubna, kdy Britové bombardovali hlavní a seřaďovací nádraží," doplnila Barborková. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688