TNBiz (TN.cz)
Volby  |  28.05.2019 20:12:19

Volby do Sněmovny by ovládlo ANO. Neuspěla by TOP 09

Kdyby se v květnu konaly volby do Poslanecké sněmovny, vítězně by z nich vyšlo hnutí ANO. Vyplývá to z volebního modelu, který v úterý zveřejnila agentura Median. ANO by oslovilo 30,5 % voličů, tedy víc, než mají druhá ODS (14,5 %) a třetí Piráti (12 %) dohromady. Do sněmovny by se dostalo osm stran.

Přes 30 % voličů by na konci května volilo do Poslanecké sněmovny hnutí ANO. To o jedno procento posílilo. Druhá ODS oslovila stejně jako v dubnu 14,5 % voličů, Piráti by získali 12 % hlasů, tedy o 2 % méně, než o měsíc dříve. SPD naopak o 2,5 % posílila a svůj hlas by jí dalo 10 % voličů.

 

Pětiprocentní hranici by bez problémů překonala i ČSSD (8,5 %), přes klesající podporu pak i komunisté (6 %). Na hraně se pohybují lidovci (5,5 %) a STAN (5 %), TOP 09 by vstup do sněmovny jen těsně unikl (4,5 %).

 

"Strany jako KDU-ČSL, Starostové a TOP 09 oscilují okolo 5 %. Pokud by se volby konaly v květnu, na nejvíce hlasů by mohli pomýšlet v KDU-ČSL. S ohledem na potenciální výši zisků a na statistickou odchylku však mají všechny tři subjekty podobnou šanci na vstup do sněmovny," napsali výzkumníci z agentury Median.

 

Upozornili na to, že průzkum probíhal v době vrcholící kampaně k volbám do Evropského parlamentu a tím vysvětlují také výraznější odchylky v podpoře Pirátů a SPD. "V případě SPD mohlo jít o dobré cílení na původní voličskou skupinu z roku 2017 a aktivizaci obvyklých nevoličů. Zároveň se však může jednat o náhodný výkyv v rámci statistické odchylky a pro potvrzení případného trendu je vhodné počkat na výsledky následujících průzkumů," dodali.

 

 

 

Výzkum, jehož se zúčastnilo 1003 respondentů vybraných na základě kvótního výběru, probíhal od 24. dubna do 25. května. K urnám by přišlo 63 % respondentů, volební účast by tak byla podobná, jako před necelými dvěma roky.

 

"O účasti jsou více přesvědčeni starší respondenti, respondenti s vyšším vzděláním a lidé s vyšším příjmem. Naopak s účastí váhají mladší lidé a lidé bez maturity," doplnil Median.

 

Median zkoumal také, jak silná jsou volební jádra stran a jak vysoký mají voličský potenciál. ANO by mohlo oslovit až 34,5 % voličů, přičemž mezi ty pevné patří 19 %. ODS má druhé nejsilnější voličské jádro (8,5 %), ale o procento nižší potenciál než Piráti (18,5 %). Zajímavý je rozdíl mezi jádrem a potenciálem v případě hnutí STAN. Mezi pevné jádro se počítá jen 1,5 % voličů, strana má ale potenciál oslovit 10,5 %.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688