Tomáš Körner (Geis CZ s.r.o.)
Okénko pro podnikatele  |  22.05.2019 10:44:36

Obal až na prvním místě

Řekněme si to bez obalu: Zboží bez obalu prostě bezpečně nepřevezete. Obaly jsou důležitou logistickou disciplínou, a proto má skupina Geis speciální produkt, který nazvala jednoduše Obaly. Vedoucím tohoto produktu je obalový specialista Tomáš Körner. Stojí za to si přečíst jeho názory.

Jaké jsou aktuální trendy v přepravních obalech?

Pohled na obaly a obalové materiály se v poslední době mění. Zájmem zákazníků je, aby nejen přímo prodejní obal, ale také přepravní a skupinové balení nemělo pouze „balící" funkci, tedy sloužilo jen jako ochrana zboží, ale záleží jim i na designu a přidané hodnotě takových obalů. Stále více platí, že i přepravní obal může prodávat.

Extrémem v tomto trendu jsou ale naprosto nesmyslná balení, která například neodpovídají velikosti výrobku, jsou předimenzovaná ve spotřebě materiálu, mají vysoké náklady na samotnou výrobu obalu i na zabalení. Ve finále tvoří obal značnou část prodejní ceny, do které se navíc promítají i zvýšené náklady na přepravu „vzduchu“.

Dalším trendem jsou ekologické „zelené“ obaly. Na trhu však bohužel momentálně není v tomto sortimentu příliš široká nabídka. Ekologické obaly jsou několikanásobně dražší než klasické, a proto se setkáváme s kuriózní situací, že zákazník chce prostřednictvím obalů působit ekologicky, ale skutečná ekologičnost ho v podstatě nezajímá. Dává přednost ekonomickému hledisku.

Setkáváte se s celou řadou zákazníků. Můžete ze své zkušenosti říci, jaký typ zákazníků se nejvíce podílí na kvalitativním rozvoji oboru?

Zajímavé je, že na rozdíl od velkých zákazníků, kteří dávají přednost flexibilitě a rychlosti dodávek, menší zákazníci mají v otázce balení vyšší nároky a také více specifických požadavků. A samozřejmě téměř u všech zákazníků je podstatným kritériem poměr mezi efektivitou obalového řešení a jeho cenou. To je také jedním z důvodů, proč při specifikaci nového obalového řešení očekávají, že k finálnímu zabalení zboží povede co nejméně kroků, což zkrátí čas a náklady na manipulaci.

„Tahounem“ ve vývoji efektivního balení je aktuálně oblast e-commerce. Pro tento typ zákazníků připravujeme například stále více žádané variabilní krabice, které se dají velmi jednoduše přizpůsobit objemu zásilky, a není třeba řešit různé velikosti. Žádané jsou také krabice, které mohou zákazníci e-shopů znovu použít např. v případě reklamace či vrácení zboží. Efektivita je jasná: snížení nákladů na obal a zároveň správný environmentální přístup. Příklad: pokud používá zákazník kartonové krabice se základnou např. 60x40 cm avšak s různou výškou, tak je výhodné použít krabici s rylem, u které lze výšku variabilně upravit. Zákazník tak získá krabici, kterou lze použít pro výrobky vysoké 40, 45, 50, 55, 60,… cm. A optimalizuje jak skladovou zásobu, tak i čas na výběr vhodné krabice. Balič vezme krabici, naskládá zboží a následně, bez většího přemýšlení krabici výškově upraví.

Ve vašem oboru je skutečně hodně diskutovaná otázka ekologie. Jaký je váš názor na tuto oblast?

Vše směřuje k tomu, aby výroba obalových materiálů byla co možná nejekologičtější, šetrná k životnímu prostředí. Ano, s tím nelze než souhlasit. Nicméně podle posledních výzkumů a také názorů odborníků ze zkušebních laboratoří, nebo specialistů na likvidaci odpadu, není cestou náhrada plastů za rostlinné materiály nebo papír, jejichž výroba, popřípadě likvidace, přináší nové problémy a zatěžuje životní prostředí stejně, nebo dokonce ještě více.

Východiskem a nejvíce „zeleným řešením“ je skutečně zdravá spotřeba jednoduchých obalů, to, aby obaly byly vratné, vícekrát použitelné a dále zpracovatelné.

Moje rada tedy zní, nedělejme z obalů vědu, používejme selský rozum, snažme se sjednocovat obalové materiály pro různé typy výrobků a maximálně omezit kreativitu balících pracovníků. Tím zefektivníme celý balící proces.

Tomáš Körner

Tomáš Körner je vedoucí produktu Obaly v logistické společnosti Geis CZ. Odpovídá za rozvoj celého portfolia obalových materiálů a služeb, které Geis v oblasti přepravního a prodejního balení nabízí. Jeho zájmem jsou hlavně speciální obalová řešení a exportní balení, při jejichž vývoji a realizaci dobře využije svoje vědomosti, ale také praktické zkušenosti. Vystudoval Mendelovu univerzitu v Brně, kde získal bakalářský titul v oboru Dřevařství. V blízkých oborech se pohybuje od roku 2009 s roční přestávkou, při které sbíral zkušenosti v Kanadě.

Geis CZ s.r.o.

Je součástí nadnárodní logistické skupiny Geis se sídlem v německém Bad Neustadtu. Na českém trhu působí již od roku 1991 a patří zde mezi přední poskytovatele komplexních přepravních a logistických služeb. Nabízí produkty, které můžete využívat samostatně nebo v kombinacích, přesně podle vašich potřeb. Od jednoduchých přepravních řešení až po speciální logistické projekty. Záleží jen na vás, jaké služby si vyberete.

Více na https://www.geis-group.cz/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688