Michal Dvořák (TradeCentrum)
Okénko investora  |  17.05.2019 08:16:18

Trump: cla zachraňují průmysl! - Opravdu?

Data z trhu práceUSA na první pohled dávají Trumpovým argumentům pro obchodní konfrontaci, zejména vůči Číně, za pravdu. Bližší analýza však ukazuje, že se Donald Trump může v přínosech zvyšování obchodních bariér pro Američany šeredně mýlit.

Podívejme se nejprve, zda tedy platí, že cla zachraňují americká pracovní místa – jak tvrdí prezident Trump – nebo je zničí? Prezident USA tento týden řekl, že jeho tarify pomohly zachránit americký ocelářský průmysl. Ať už je to pravda, nebo ne, mnozí ekonomové a byznysmeni argumentují, že protekcionismus obchodu ve skutečnosti škodí pracovníkům v řadě dalších oblastí, jako je sektor solární energie, civilní letadla a výroba automobilů.

Analýza Tradecentrum odhaluje trend zvyšujících se rozdílů v blahobytu Američanů podle toho, kde jsou zaměstnáni. A s blížícími se volbami v roce 2020 tento faktor může naznačit, zda Trump zůstane v Oválné pracovně, nebo skončí.

Na první pohled dobré zprávy

Vzhledem k tomu, že Trump 3. dubna 2018 oznámil tarify na více než 1 000 čínských výrobků, do ekonomiky USA bylo podle administrativy přidáno přibližně 2,6 milionu nových pracovních míst. To zahrnuje 204 000 pracovních míst ve zpracovatelském průmyslu, odvětví ekonomiky, které ztratilo více než 5 milionů pozic od roku 2000 do roku 2009. Není pochyb, že tento jev byl způsoben volným obchodem, respektive globalizací a Čínou.

A dobré zprávy pro Trumpa zde nekončí. Největšími úspěchy v uplynulém roce jsou průmyslová odvětví, jako jsou kovovýroba, strojní zařízení a elektronické přístroje, které za uplynulý rok dosáhly na 15 000 až 30 000 nových pracovních míst. Všechna tato odvětví mají alespoň určitou ochranu díky Trumpovým tarifům.

Na první pohled se zdá, že tato čísla podporují Trumpovu rétoriku, podle které dovozní cla poskytují životně důležitý support pro „nemocný“ americký výrobní sektor. Mohou dokonce ukázat, proč americká ekonomika i přes ekonomické obavy, že by obchodní válka mohla ublížit růstu, i nadále vykazuje solidní výsledky.

Bohužel ne všechny průmyslové sektory mají stejný úspěch. Z 20 hlavních výrobních kategorií v poslední statistice Úřadu práce, pouze šest z nich rostlo rychleji během obchodní války – tento stav pravděpodobně nastal hrozbou rozsáhlého zvýšení sazeb v dubnu 2018 - než v předchozích letech. Ostatní, mezi něž patřily chemikálie, papír a textilie, v průběhu tohoto období nevykázaly žádné výhody, ani ztráty.

Jeden z důsledků obchodní války: pokud Trump a jeho stoupenci chtějí tvrdit, že tarify pomohly urychlit vytváření pracovních míst ve strojírenství a kovovýrobě, pak z toho vyplývá, že jeho politika by měla sdílet část viny za méně povzbudivou výkonnost ostatních odvětví, které byly znevýhodněny odvetou z jiných zemí.

Poté, co Trump rozšířil cla na ocel i vůči Evropské unii, EU zasáhla americký textilní průmysl. Kanada se zaměřila na některé výrobky papírenského průmyslu v odplatě za tarify z oceli a měkkého dřeva. A Čína, Trumpův primární protivník, zasáhl americký chemický průmysl, spolu s velkou skupinou dalších odvětví.

Zůstává však prostá skutečnost: americká ekonomika nadále přidává více pracovních míst. Ale to je jen jedna část rovnice, jak obchodní konfrontace ovlivňuje pracující Američany a jejich kvalitu života. A co mzdy, které představují 70% průměrné odměny zaměstnance? Tam už zprávy tak dobré nejsou.

Realita je horší

Meziroční růst sezónně očištěných hodinových platů se v průměru zvýšil o přibližně 3,2 % u všech zaměstnanců v soukromém sektoru.

Ovšem, za prvé, nedosahuje úrovně před Velkou recesí, kdy růst mezd byl typicky vyšší. Za druhé, růst mezd ve zpracovatelském průmyslu – odvětví, kterému Trump věnoval nejvíce pozornosti - ve skutečnosti zaostává za národním průměrem na pouhých 2,3 %.

Tyto mzdové počty jsou dobrým důvodem k tomu, aby tlumily aplaus pro protekcionistickou politiku Donalda Trumpa. Chráněná průmyslová odvětví přidávají pracovní místa, ale mzdy nevyhovují očekáváním.

Čísla trhu práce vysvětlují, proč je debata o tarifech plná zmatených zpráv a postojů - a proč většina lidí může najít „dobrou zprávu“, když si dají tu práci, aby podpořila jejich oblíbený argument.

Američané slyšeli, jak United Steel Workers děkují Trumpovi za pomoc při vytvoření více než 1 000 pracovních míst v Birminghamu v Alabamě. Slyšeli také, že společnost General Motors oznámila, že v roce 2018 ztratila 1 miliardu dolarů, částečně proto, že tarify přispěly ke zvyšování výrobních nákladů, a že se počet zaměstnanců snižuje až 14 000 pracovních míst.

Úplnější představa o tom, jak dobře se pracující Američané mají, vyžaduje pohled za hranice pracovních míst a soustředění na to, kolik peněz si skutečně přinesou domů - a jak to ovlivňuje jejich životní úroveň.

A nic z toho neříká nic o další klíčové části rovnice: spotřebitelské ceny. Cenovky připojené k produktům postiženým obchodní válkou začnou totiž stoupat vzhůru.

Donald Trump však, více než kdy předtím potřebuje právě nyní podporu „dělnické“ třídy pro svoji politiku, a hlavně pro znovuzvolení. Prezidentské volby jsou v běhu a načasování, resp. další komplikace dohody mezi USA a Čínou může znamenat fatální problém pro úspěšnou kandidaturu.

Stejně tak i potenciální válka s Íránem vyžaduje podporu veřejnosti, kterou si lze jen obtížně představit, pokud zapříčiní další zvýšení cen ropy a derivátů.

Nahlédnuto tím, či oním koncem, je Trump v obtížné situaci, ale zejména žádný scénář nepřináší nic pozitivního pro většinu běžných Američanů.

Michal Dvořák

Je hlavním analytikem společnosti Tradecentrum. Od roku 2013 je rovněž výkonným ředitelem EFEKTA finance SE se specializací na Corporate finance a Supply Chain Management a Credit insurance. Od roku 2017 se podílí na tvorbě algoritmů pro vysokofrekvenční obchodování. Dříve pracoval v řízení rizik KUREG Úvěrové pojišťovny, ve Factoringu České spořitelny a v Leader Investments, kde byl dealerem na devizovém trhu.





Tradecentrum

Je licencovaným obchodníkem, který poskytuje investiční poradenství v řadě zemí světa a poskytuje globální přístup na trhy. Klienti mají možnost obchodovat širokou škálu finančních instrumentů.

To, co je dělá výjimečnými, je především profesionální a individuální přístup ke klientům, kteří jsou naší prioritou a nedílnou součástí naší společnosti.

TradeCentrum je registrovaná obchodní značka Goldenburg Group Limited, což je kyperská investiční firma (CIF) pod dohledem a regulací Kyperskou komisí pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF Licencí číslo 242/14.

Více informací na: https://tradecentrum.com/cs/


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

23.08.2018A zas ten Trump: cla na evropská auta Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688