Michal Dvořák (TradeCentrum)
Akcie ve světě  |  16.05.2019 15:10:12

Ne všechna IPO jsou férová. Akcie Jumia jsou podvod, cílová cena NULA: Citron Research

Citron Research před pár dny publikoval šokující zprávu. Podle této společnosti se za jejich 18 let publikování neobjevil takový zjevný podvod jako je IPO akcií Jumia. Média v USA a následně i ty evropská naivně pomazaly Jumii jako „Amazonem Afriky“. V Nigérii, domovské zemi Jumie, však mají nepřeberné množství článků o rozsáhlém podvodu v této nigerijské společnosti (Jumia je nigerijskou společností se sídlem v Berlíně). 

Jumia je podle Citron Research nejhorším zneužitím systému IPO od čínského RTO před deseti lety. „Společnost Jumia nám představila finanční výsledky, které nám ukázaly stagnující obchod, který spálil přes 1 miliardu dolarů a přesunul hru na americké trhy“, uvádí Citron.

Podle Citron Research je vlastní kapitál společnosti zcela bezcenný a investoři se nemohou spoléhat na vykazovaná čísla.

„Co uděláte, když se ocitnete na pokraji bankrotu a vaši největší akcionáři už Vás nechtějí financovat? Zfalšujete své finanční ukazatele a budete doufat, že získáte finance od investorů na amerických trzích“, uvádí dále Citron Research.

Koncem roku 2018 měla společnost Jumia peníze na rok fungování a její dva největší akcionáři, MTN a Rocket Internet, chtěli odejít. Společnost Jumia proto v březnu 2019 podala žádost o IPO, aby získala finance na provoz a zvrátila úpadek. A právě zde začíná podle Citron Research podvod ...

Než Jumia přišla na americké trhy, učinila poslední snahu o zvýšení kapitálu. V roce 2018 a prezentovala investorům odlišné finanční ukazatele, než pak firma uvedla v prospektu, aby se podnikání mohlo jevit jako životaschopné, což je jednoduše podvod. S cílem získat více peněz od investorů, Jumia nafoukla počty aktivních spotřebitelů a obchodníků o 20-30%.

Nejvíce znepokojující odhalení je, že Jumia odstranila z prospektu, že 41 % objednávek bylo vráceno, nebylo doručeno nebo zrušen, což bylo dříve zveřejněno v důvěrné prezentaci investorů společnosti z října 2018.

Ne všichni však praktiky společnosti Jumia přehlíželi. Např. Rebecca Enonchongová, jmenovaná Forbesem jako jedna z deseti nejlepších zakladatelek ženských technologických firemAfrice a kterou Světová banka nazvala jako „Heavyweight in African Tech“, byla jmenována na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, jako „Global Leader for Tomorrow“, uvedla na svém Twitteru, že Jumia je jednoduše podvod:

Celou zprávu společnosti Citron Research můžete najít zde.

 

TradeCentrum

TradeCentrum.com je investiční platforma. Poskytuje ekonomické informace, analýzy měnových párů a analytickou podporu pro obchodování na forexu a s CFD.

Více informací na: www.tradecentrum.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688