Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  07.05.2019 08:06:26

Vyšší disponibilní důchody těší české maloprodejce (Ranní zpráva z finančního trhu)

Trhy včera ochromil D. Trump nedělním tweetem, že uvalí další cla na čínské vývozy. Nicméně Číňané cestu do USA nezrušili. Stále tak existuje solidní šance, že obchodní dohoda bude brzy uzavřena. Pozornost trhů se tak dnes může posunout na jarní makroekonomickou prognózu Evropské komise. Její zveřejnění může na stůl vrátit problematický vývoj veřejných financí v Itálii. Z Německa se dnes ráno dočkáme, doufejme, prvního povzbudivého dataněmeckého průmyslu v podobě březnových podnikových objednávek. To čeští maloobchodníci budou reportovat více než solidní statistiky, disponibilní příjmy českých domácností dále rostou.

Zlepšení v německém průmyslu za rohem?

Po opravdu mizerném vstupu německého průmyslu do letošního roku očekáváme, že březen přinese první známku toho, že to nejhorší je za námi. Březen ukázal na oživení zahraniční poptávky (zejména díky Číně), což by se na německých podnikových objednávkách mělo pozitivně odrazit. Dubnové PMI ve složce nových objednávek tuto hypotézu též podporují.

Nová ekonomická prognóza Evropské komise by mohla znovu nastartovat diskuzi o udržitelnosti veřejných financí v Itálii (a potažmo i ve Francii). I když se současný konsensus ohledně makroekonomického výkonu klíčových evropských zemí nachází poblíž zimní prognózy Komise, výrazně hůře jsou na tom vyhlídky vývoje ve veřejných financích.

Euro na úvod týdne stabilní

První den nového pracovního týdne byl na trhu euradolarem klidným, kurz se držel stabilní těsně pod hladinou 1,120 USD/EUR. Za nízkou volatilitou stály především kvůli svátku zavřené londýnské trhy. Na obchodování se tak nijak zásadně neprojevila vyšší averze k riziku patrná zejména na akciových trzích. Výprodeje spustil prohlášením o dalším uvalení cel na čínské exporty americký prezident D. Trump. Dnes ráno se již ale euro obchodovalo výše, když se kurz přes hladinu 1,120 USD/EUR přehoupl. Z pohledu eura špatně nevyzněla ani včerejší data. Finální dubnové PMI byly mírně vylepšeny, příjemně překvapila květnová důvěra investorů v eurozóně Sentix.

Vyšší důchody jsou na maloobchodních tržbách vidět

Maloobchodním prodejcům se na začátku roku solidně dařilo. Podle všeho zakončili první čtvrtletí ve velkém stylu, když jejich tržby přidaly 5,8 % y/y. Domácí spotřeba tak zůstává hlavním tahounem hospodářského růstu, projevuje se na ní čím dál nižší nezaměstnanost a nadále solidní růst mezd. Pomohla také fiskální politika vlády, která mimo navýšení platů zvýšila i kupní sílu důchodcům. Podrobnější komentář k datům, která budou v tomto měsíci zveřejněna, naleznete zde: http://bit.ly/2ZZ3YNs.

Koruna na úvod týdne stabilní nad 25,70 CZK/EUR

Na středoevropských devizových trzích panovala na úvod týdne minimální aktivita i kurzová volatilita. Na nižším zájmu o obchodování se projevil svátek ve Velké Británii a zavřené londýnské trhy. Ani ekonomický kalendář toho včera příliš nenabídnul. Kurz české koruny se tak držel stabilní těsně nad hladinou 25,70 CZK/EUR, kam se dostal v závěru minulého týdne po zasedání bankovní rady ČNB.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:56  Americký NFP report zklamal a posílil sázky na snížení sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688