Ing. Jaroslav Křůpala (RE/MAX Delux)
Okénko investora  |  17.04.2019 13:04:30, aktualizováno 13:07:19

PREDIKCE: Ceny bytů ve 2Q 2019

CCCeny nemovitostí zažily v závěru roku velmi dynamické období, kdy došlo v ČR k téměř dvoucifernému nárůstu, konkrétně o 9,9% (ve 3. čtvrtletí 2O18 byl růst 8,8%). Na této hodnotě se nejvýrazněji projevil růst cen pozemků a ceny nemovitostí v Praze. Dle datevropského statistického úřadu (Eurostat), však už není České republika zemí s nejvyšším cenovým růstem nemovitostí. Průměrný cenový růstEU byl ve výši 4,2%, výrazně ho překonaly ve Slovinsku (18,2 %) a v Lotyšsku (11,8%).

 

Nejčastější příčinou nehody je noha na plynu

Na zrychlení tempa růstu cen se nejvíce podílelo zavedení regulace ze strany ČNB, což se projevilo ve větším zájmu o hypotéky v posledním čtvrtletí roku 2018.  ČNB od 1. října 2018 rozšířila doporučení pro poskytování hypoték o požadavky na výši čistého příjmu. Výše dluhu žadatele o hypotéku by neměla překročit devítinásobek ročního čistého příjmu (ukazatel DTI), zároveň by žadatel na splátku dluhu neměl vynakládat více než 45 % svého měsíčního čistého příjmu (ukazatel DSTI). Chtěla tím zabránit přehřátí trhu, kdy zdánlivý růst ekonomiky nekoresponduje se skutečným růstem kupní síly obyvatelstva. Kupní síla obyvatelstva ale roste.

ČNB se snažila svými opatřeními sundat lidem nohu z plynu z objektivních důvodů. Obavy ze zpomalení ekonomiky jsou reálné, HDProce 2017 činilo 4,5%, v loňském roce meziročně rostl hrubý domácí produkt o 2,9%, pro letošní rok je odhad ve výši 2,7%. A potencionální žadatelé nohu z plynu sundali a začínají brzdit. Pro představu, v lednu si přišlo pro hypotéku pouze 4764 klientů, což představuje pokles počtu uzavřených hypotečních úvěrů o 1 801 smluv v porovnání s prosincem 2018.

 

Plyn, brzda a jede se na volnoběh

Poptávka ze strany klientů do 35 letroce 2019 výrazně klesá. Hypoteční trh se snaží na situaci reagovat nižšími úrokovými sazbami. Ještě v lednu atakovaly úrokové sazby u hypotečních úvěrů hodnotu 3%, aktuálně je průměrná úroková sazba 2,79%.Na ceny nemovitostí v různých oblastech a krajích ČR působí několik faktorů. Mezi ty základní patří:

  • Spotřeba ze strany obyvatel začíná zpomalovat, začíná se šetřit. V ČR vzrostla inflace na hodnotu 3%.
  • Mediální informace o nižším růstu ekonomik v okolních zemích vyvolává nižší sentimentinvestování všeobecně, rovněž firmy přestávají ve velkém investovat. Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v loňském roce zvýšil o 1,5%, což je nejpomalejší tempo za posledních pět let
  • Poptávka po nemovitostech je výrazně vyšší ze sociálně-ekonomických důvodů: vyšší rozvodovost, trendem dnešní doby je být singl, generace Y (dnešní třicátníci) představují druhou velkou vlnu babyboomu.
  • Nabídka nemovitostí co do počtu neodpovídá poptávce, delevoperské projekty a zejména jejich stavební povolení je běh na řadu let. Za více než 20 let narostl deficit výstavby nových bytů. Největší města (Praha, Brno i další) nemají odpovídající územní plán. Chyba není tedy pouze v legislativě.
  • Hypoteční sazby klesají z důvodu nízké poptávky ze 3% na 2,8%.


Cenový boom ne, lokální růst ano, stagnace a pád taky

Ceny bytůroce 2019 určitě neporostou závratnou rychlostí, ve více než polovině krajích budou ceny postupně klesat. V první polovině roku 2019 se očekává celorepublikový růst ve výši 1,5%. Ten je a bude do značné míry ovlivněn růstem v Praze, kde se neočekává pokles, alespoň do doby, dokud se do nabídky nedostanou rozsáhlé bytové projekty pro střední segment, které by přinesly konkurenci na trh a tlačily by ceny dolů. 

Předpokládaný vývoj cen bytů na konci druhého čtvrtletí roku 2019 by se měl pohybovat v těchto cenových úrovních:

 




Závěrem..

Celorepublikové statistiky bude nadále uměle vylepšovat výsledek z Prahy. Ve většině krajů včetně jihomoravského se očekává stagnace a postupný cenový pokles. Majitelé bytů budou v tomto pololetí stále vyžadovat prodejní ceny ze závěru roku 2018. Vzhledem k omezenější poptávce bude ubývat nabídek nemovitostí s nastavením nereálné prodejné ceny.

Ing. Jaroslav Křůpala

Pracuje jako realitní makléř a analytik realitního trhu v rámci franšízy RE/MAX Delux. Více než 5 let se věnoval technickým a fundamentálním analýzám komoditních trhů.





RE/MAX Delux

Společnost RE/MAX představuje nejúspěšnější celosvětovou síť realitních kanceláří. Za znalostmi a dovednostmi stojí více než 45 let historie této společnosti. RE/MAX Delux je franšízou sídlící v Brně a poskytuje své služby klientům nejen v jihomoravském kraji. Garantuje zákazníkům vysoce etické chování tím, že jednotliví makléři jednají v souladu s RE/MAX Etickým kodexem.

Více informací naleznete na stránkách: www.remaxdelux.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688