Jonáš Mlýnek (LYNX)
Okénko investora  |  15.04.2019 11:42:29

Nejlepší akcie herních vývojářů v roce 2019

Herní průmysl je každým rokem stále důležitější. Počet aktivních uživatelů digitálních her roste raketovým tempem.

Z řady počítačových her se stal regulérní sport, který má své celebrity, šampionáty s cenami v řádech milionů USD a miliony fanoušků po celém světě.

Na burze patřily akcie herních vývojářů v posledních letech mezi absolutní fenomény, přičemž hodnota většiny titulů z herního průmyslu se za posledních 5 let zněkolikanásobila.

Digitalizace a technologické inovace neustále otevírají nový potenciál prodeje a ziskovosti v tomto odvětví. Od letních měsíců roku 2018 procházejí akcie herních vývojářů velkou korekcí, která nabízí investorům možnost vstoupit na trh.

Pojďme se podívat na 3 nejlepší akcie herních vývojářů v současnosti.

Online hry – boom na trhu

Online hry a videohry jsou dnes jednou z nejoblíbenějších zábav nejen mezi teenagery, ale i v jiných věkových skupinách. Lukrativní a velmi variabilní obchodní model poskytovatelů her je dnes zpravidla založen na softwaru, který je k dispozici prostřednictvím streamingové či cloudové služby.

Videohry je dnes možné hrát na celé řadě zařízení od klasických počítačů přes konzole až po tablet či smartphone. Z řady titulů se staly trháky , které mají desítky milionů aktivních uživatelů.

Velká uživatelská základna pak firmám umožní další rozvoj své značky. Několik příkladů za všechny jsou tituly jako World of Warcraft, League of Legends, Counter-Strike, Fortnite či Minecraft.

Digitalizace prodeje zvyšuje marže

Prodej datových nosičů (DVD, CD-ROM) prostřednictvím maloobchodních nebo internetových obchodů, který byl dříve primárním distribučním kanálem pro herní průmysl je již delší dobu odsouván na druhou kolej. Vývoj je srovnatelný s osudem videopůjčoven, které se staly skutečnými raritami díky poskytovatelům online videí, jako je Netflix.

Poskytovatelé her digitalizací prodeje svých produktů zvyšují ziskové marže a díky předplatitelským modelům vytvářejí opakované stabilní výnosy. Finanční ředitel společnosti Activision Blizzard, Spencer Neumann, odhaduje přínos stahování oproti prodeji v maloobchodním sektoru na 10 USD za transakci.

Společnost Newzoo, zabývající se průzkumem herního trhu a fenoménu e-sportu, odhaduje, že v roce 2018 bylo 91 % transakcí v herním průmyslu digitálních.

Ale to není vše. V řadě videoher lze nakupovat virtuální doplňky za mikrotransakce, které firmám zajišťují značný dodatečný příjem ze stávajících produktů. Tyto platby se staly základem příjmů pro herní průmysl a hnací silou růstu a ziskovosti. Protože každý hráč rozhoduje, kolik času a peněz investuje do herního světa, obchodní model je ve většině případů herní komunitou akceptován.

Hry pro smartphone a tablet – trh budoucnosti

Největší podíl na tržbách podle segmentů představují prudce se rozvíjející mobilní hry pro smartphony a tablety, které představují jednu třetinu celkového objemu. Zejména v Asii si nacházejí hry pro mobilní telefony stále více uživatelů.

V hustě obydlených asijských státech jako je Čína, Indie nebo Indonésie nejsou počítače a konzole tak rozšířené jako například v Evropě či USA. Hry pro mobilní zařízení zde tedy mají početnou uživatelskou základnu. Odhaduje se, že růst uživatelů mobilních her je nyní dvakrát vyšší než u tradičních her pro PC a konzole.

K růstu celého sektoru přispívají také specializované sektory, jako je virtuální realita, rozšířená realita a e-sporty (organizované soutěže mezi jednotlivými hráči nebo týmy), které v nedávné minulosti dosahují růstu přibližně 10 % pa.

Například celosvětový objem prodeje společnosti Newzoo se v posledních letech 2016-2017 zdvojnásobil na 655 milionů USD. Očekává se, že se do roku 2020 se objem více než zdvojnásobí na přibližně 1,5 miliardy USD.

Nejlepší akcie herních vývojářů v roce 2019

Není pochyb o tom, že poskytovatelé her zažívají zlaté časy díky digitalizaci, novým trendům a škálovatelným obchodním modelům s vysokými maržemi. V důsledku toho je většina akcií po nedávné korekci stále ambiciózní.

Pro dlouhodobé investory tituly v herním průmyslu nabízejí značný růstový potenciál. Dále naleznete 3 nejzajímavější akcie herních vývojářů v roce 2019.

3. Akcie Take Two Interactive – Impozantní uptrend

Společnost Take Two Interactive (ISIN: US8740541094 – Symbol: TTWO – Měna: USD) sídlící v New Yorku je známá zejména pro svoji herní sérii Grand Theft Auto. Té se prodalo více než 100 milionů kopií. Inovativní společnost, která vyvíjí produkty jak pro konzole a počítače tak pro tablety a smartphony, v říjnu minulého roku společnost zazářila s titulem Red Dead Redemption 2, ze kterého se stal absolutní bestseller.

Take Two Interactive výkonem spolehlivě překonává jak vlastní prognózy, tak analytické odhady. Na začátku listopadu společnost vykázala údaje za druhé čtvrtletí roku 2018/19, které opět předčily očekávání analytiků. Namísto očekávaných příjmů ve výši 550 milionů USD a zisku 0,93 USD na akcii, společnost vykázala příjmy 583 milionů USD a zisk 1,09 USD na akcii.

V posledních třech letech se tržby společnosti zvýšily v průměru o 12 %, zatímco zisk vzrostl v průměru o 34 %. V běžném rozpočtovém roce se očekává zvýšení zisku nejméně o 39 %.

Akcie společnosti v hodnotě cca 12 miliard USD jsou v impozantním dlouhodobém uptrendu. V polovině srpna dosáhly akcie nového historického maxima ve výši 131,77 USD. Společnost má nepochybně v této oblasti ambiciózní hodnocení. Take Two však bude v následujících letech pravděpodobně silnější a výnosnější než většina konkurenčních společností.

Akcie, která je v současné době stanovena na přibližně 106 USD, mají vysokou relativní sílu a nejsou tak ovlivněny korekcí, která zasáhla mnoho dalších herních akcií. Take Two je vhodná pro dlouhodobější investory. Akcie je však značně volatilní.

2. Akcie Activision Blizzard – lídr na americkém trhu

Activision Blizzard (ISIN: US00507V1098 – Symbol: ATVI – Měna: USD je americký lídr v herním průmyslu, který je aktuálně oceněn na 37 miliard USD. Společnost vznikla v roce 2008 fúzí Activision a Vivendi Universal Games – dceřinou společností francouzského konglomerátu Vivendi. Společnost vyvíjí akční, dobrodružné, sportovní, strategické a role-playing hry pro všechny známé herní platformy. Vlastní celou řadu velmi úspěšných titulů v čele s World of Warcraft, Call of Duty, Skylanders, Guitar Hero, Starcraft či Diablo.

Activision Blizzard investovala v roce 2016 značné investice do vývoje mobilních her, přičemž akvizice společnosti King Digital dosáhla necelých 6 miliard USD. Společnost King Digital je známá pro své populární smartphone hry Candy Crush a Bubble Witch.

Activision Blizzard také těží zejména z prodeje doplňků k nabízeným hrám. Během uplynulého roku se tržby za poslední rok zdvojnásobily na téměř 4 miliardy USD. Dodatečné prodeje tak již představují přibližně 60 % celkového prodeje.

V posledních třech letech společnost Activision Blizzard zvýšila tržby o 17 % a v průměru o 31 %. S loňským obratem 7 miliard USD však společnost dosáhla pouze mírného zvýšení zisku z 2,18 USD na 2,21 USD za akcii. V roce 2019 se očekává 2,81 USD.

Activision Blizzard je lídrem na trhu v oblasti her. I když růst a zisky v poslední době stagnovaly, motor růstu by měl brzy opět začít fungovat. Současná, velmi prudká korekce nabízí dlouhodobě orientované možnosti vstupu investorů v rozsahu 45 až 48 USD. Akcie jsou v neporušeném, dlouhodobém uptrendu. Navzdory téměř poloviční ceně by mohly dosáhnout maxima z roku 2018 – 80 USD v příštích 12-18 měsících.

Celý článek si můžete přečíst na webu Lynxbroker.cz

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako ředitel české a slovenské pobočky LYNX. Akciovými trhy se zabývá již od roku 2007. Specializuje se zejména na americké trhy a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. V současnosti studuje program CFA.


LYNX

Logo LYNX

LYNX broker je specialista na online investování. Českým a slovenským investorům poskytuje nejširší nabídku trhů a instrumentů v kombinaci s extrémně nízkými poplatky. Umožňuje obchodovat akcie, opce, futures, forex, ETF, dluhopisy, certifikáty a další instrumenty na jediném účtu. Akcie a ETF je možné obchodovat od $5 v USA nebo od €6 v EU.


Získejte tipy na akcie a ETF zdarma

Chce získat aktuální tipy na akcie a ETF na tento týden? Investiční newsletter Breakout Trader přináší pravidelně každé úterý podrobnou analýzu čtyř akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovní vstupu a výstupu. Zaregistrujte se k odběru zdarma a bez závazků na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688