Okénko kryptoměny  |  15.04.2019 11:22:40

Kdy se z bitcoinového spekulanta stane investor? Když věří, že bitcoin jako takový má pro své vlastnosti a pro to, co umí, smysl.

Když mluvíme o bitcoinu jako investici, nesmíme zapomínat, že žijeme v zemi s relativně funkčními institucemi, kde je naším největším ekonomickým tématem, zda bude schodek 25 nebo 50 miliard korun, a zda je naplněn inflační cíl dvou procent či jsme ho o půl procenta překročili. A buďme za to rádi! To, že bychom se i my měli mít na pozoru, nám připomene snad jen zpráva o preventivním zakleknutí a zmražení účtů firem pomocí zajišťovacích příkazů. V globálním a historickém měřítku se však rozhodně nejedná o samozřejmost. Tu hyperinflace, tu měnová reforma, znárodnění vkladů v bankách či omezení běžného platebního styku. Nemusíme ani chodit do socialistickým režimem zbídačené Venezuely, stačí se vrátit o pár let zpět a vzpomenout si na Kypr, země Evropské Unie, kde byly částečně znárodněny bankovní vklady, či se podívat na problémy současného Turecka.

Roli finanční „pojistky“ pro tyto případy dnes hraje zlato. A z dobrých důvodů. Jedná se o vzácnou komoditu, která pro své vlastnosti a historii dokáže koncentrovat a uchovat bohatství jako žádná jiná. Zlato však do této role nestaví jeho podstata, stejně jako jeho cenu neurčuje poptávka po průmyslovém využití. Byla to lidská potřeba platidla, která si na základě jeho vlastností zvolila pro tento účel právě zlato. Jako byť i jen podkladové aktivum pro běžný platební styk již zlato neslouží, ovšem o to důležitější je jeho role nezávislého uchovatele hodnoty, na který se můžu spolehnout, pokud vše ostatní selže.

Bitcoin nabízí unikátní kombinaci mnohých dobrých vlastností zlata a běžných peněz. Je ho omezené množství, hodnota není přímo závislá na žádné instituci a v případě dodržení základních pravidel Vám ho proti Vaší vůli nikdo nemůže jednoduše vzít, zároveň však umožňuje poslání neomezené množství hodnoty komukoliv na světě, kdo jej akceptuje, anebo naopak s ním zaplatit za oběd pro dva v hodnotě deseti dolarů, což ani zlato neumí. Snad jen náskok pár tisíc let je něco, čím se bitcoin chlubit nemůže.

Bitcoin je samozřejmě díky tomuto trnem v oku mnohým, pro které je něco takového jako nezávislá, neregulovaná kryptoměna v dnešním světě z mnoha více či méně legitimních důvodů jen těžko přijatelná myšlenka, potýká se též s technologickými limity a čelí mnohým dalším výzvám. V jádru je však bitcoin odpovědí na věčnou potřebu lidstva mít možnost uchovat a ochránit své bohatství a jako takový si svého kupce najde. Pokud jej dostatek lidí jako digitální zlato přijme za své, pak se jím i stane. Vlastnosti by na to měl.

Ondřej Příhonský

Relationship Manager

Bitcoin považuje díky jeho unikátním vlastnostem za jednu z možných alternativ zlata jako uchovatele hodnoty a věří v jeho celospolečenský přesah jako pojistky proti zneužití monetární politiky autoritářskými režimy.



WBTCB

World BTC business, SE (WBTCB) je bitcoinový dům s nejširší platformou směny Bitcoinu na trhu fungující od roku 2014. Kromě klasické směny přes bankovní účet nabízí okamžité hotovostní řešení nákupu a prodeje přes partnerskou síť prodejen GECO a vlastní síť speciálních Bitcoinmatů. Umožňuje také velmi jednoduše držet a směňovat Bitcoiny v osobním účtu BitcoinBanking anebo v rámci Neo účtu od Expobank CZ, a.s.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688