Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.04.2019 13:20:10

Vynáší více akcie, nebo nemovitosti?

Pro některé lidi je nákup nemovitosti tou největší investicí jejich života. Podle investora Bena Carlsona je tak dobré mít přehled o tom, jak se tato investice může chovat. Poukazuje na nový výzkum, v němž ekonomové Oscar Jorda, Moritz Schularick a Alan Taylor tvrdí, že celosvětová návratnost investic do nemovitostí dosáhla v letech 1870–2015 v reálném vyjádření v průměru 6,9 %. Akciové trhy přitom za stejné období nabídly 6,7% návratnost. V USA to pak bylo 8,5 % u akcií a 6,1 % u nemovitostí.

Carlson ovšem poukazuje na to, že vedle návratnosti bychom měli přemýšlet o riziku. A zatímco u akcií je možné přesně změřit jejich volatilitu, u nemovitostí tak učinit nelze, protože nejde o likvidní aktivum. Na druhou stranu to má podle investora své výhody. Řada lidí by totiž podle něj čelila značnému tlaku, pokud by vnímala, jak se cena jejich nemovitostí neustále mění.

Svá úskalí má pak přímé porovnání návratnosti akciového trhu a globálního trhu s nemovitostmi, a to včetně spolehlivosti použitých dat. Zatímco na akciovém trhu lze jednoduše dosáhnout diverzifikace, u nemovitostí je investor vystaven podmínkám daného trhu, ne situaci globální. K tomu je u nich nutno více uvažovat o otázce zdanění, nákladech pořízení a prodeje a podobně.

Výsledky zmíněné studie vedou podle Carlsona některé lidi k přesvědčení, že by měli více investovat do nemovitostí. Carlson ovšem varuje před extrémy a zmiňuje i to, že při investici do nemovitosti „neriskujeme jen peníze, ale také střechu nad hlavou“. „Netvrdím, že lidé by neměli investovat do nemovitostí. Je hodně profesionálů, kteří to umí velmi dobře. Nicméně předtím, než se vydáte na tuto cestu, pochopte bez ohledu na historické návratnosti rizika, kterým čelíte,“ nabádá investor. Dům by podle něj měl být součástí rodinného finančního plánu, ale ne jeho jedinou součástí.

Carlson nakonec poukazuje i na to, že pokud je návratnost investic do nemovitostí měřena na základě alternativních dat, výsledky se od zmíněné studie značně odlišují. Následující tabulka srovnává návratnost prezentovanou studií (spodní řádek) s návratností odvozenou na základě indexu Case-Shiller:



Zdroj: The Wealth of Common Sence

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688