Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  28.03.2019 10:30:58

GBR: It began long ago…

David ve svém úterním restartu popisoval historii vzájemného vztahu mezi pravděpodobností recese a „sklonem“ výnosové křivky. Jako nadšenec do dlouhých časových řad si musím trochu přisadit. Tento vztah se dá v ekonomických datech vysledovat daleko před druhou světovou válku. A to díky datasetu Bank of England s příznačným názvem A millennium of macroeconomic data. Graf ukazuje spread mezi výnosem tradičních perpetuálních dluhopisů britské vlády a úrokovou sazbou z „bezrizikových“ krátkodobých dluhopisů. Jedná se tedy o rozdíl mezi krátkým a nejdelším koncem výnosové křivky.

Spread mezi dlouhodobými a krátkodobými dluhopisy ve Spojeném království (1753-2016)

Šedě jsou vyznačeny oficiální recese

Recese a bankovní paniky se ale odehrávaly i před druhou polovinou 19. věku, namátkou v letech 1763, 1772, 1792, 1796, 1819, 1825, 1837, 1847…

Ostrozrakému čtenáři jistě neunikne poměrně výrazná koincidence s invertovanou výnosovou křivkou

Zdroj: Federal Reserve Bank of St. Louis, Bank of England

Kromě síly vztahu mezi sklonem výnosové křivky a budoucím růstem/poklesem ekonomiky je na něm vidět také to, že se rozhodně nejedná o nějakou „novotu“, kterou s sebou přinesly moderní finanční deriváty a matematické modely. Tento mechanismus byl v chodu ještě dříve, než Třináct kolonií vyhlásilo nezávislost, Adam Smith vydal své Bohatství národů, Londýn zastínil Amsterdam jako centrum světových financí a Velká francouzská revoluce vynesla k moci Napoleona Bonaparta. Evidentně jde o něco, co bankéřům a burziánům koluje v krvi….

Zde bych si dovolil malý krok stranou. Tenhle mechanismus podle mě krásně ilustruje, že na „makro“ úrovni není předpoklad racionálních očekávání, do kterého se s takovou oblibou strefují nejrůznější kritici a „ekonomové“ vůbec špatnou aproximací reality. Chyby velkého počtu jednotlivých subjektů se z velké části navzájem vynulují, a ve světle historie posledních 266 let se zdá, že minimálně aktéři dluhopisového trhu mají v celku „racionální“ očekávání.

Abychom ale nebyli příliš pesimističtí ohledně současné situace, dlouhodobá data potvrzují to, o čem psal David. Ne každá inverze výnosové křivky musí předznamenávat příchod recese a naopak také ne každá recese je ohlášena inverzí.

Zmiňovaný vztah totiž není v čase konstantní. Do rovnice totiž vstupuje v čase proměnlivá prémie. Tedy rozdíl mezi očekávaným vývojem krátkodobých sazeb a aktuální dlouhodobou sazbou. Tuto „prémii“ může kromě čistě strukturálních faktorů též ovlivnit (snížit) geopolitická nejistota (zvyšuje poptávku po bezpečném uložení kapitálu) a aktivity centrální banky či ministerstva financí.

18. a 19. století nám tak může ukázat, že „tohle tu už bylo“. Geopolitické šoky (Napoleonské války), odkupy dlouhodobých dluhů (Treasury prodejem krátkodobých dluhopisů financovala odkup těch dlouhodobých, šlo tedy o podobnou operaci jako QE) vedly k situacím, kdy se výnosový spred odrazil zpět do pozitivního pásma, aniž by došlo k recesi. Jindy zase spred setrval v negativním pásmu dosti dlouhou dobu, než se ekonomika překlopila do recese. Jinými slovy, kritická hranice nemusí být 0, a její hodnota se v čase mění….

Proto si myslím, že dnes můžeme říci slavné „This Time Is Different“ s čistým svědomím.  

Jan Žemlička, analytik České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688