BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Makroekonomika  |  27.03.2019 15:33:21

ECB může růst sazeb znovu oddálit

Draghi dnes ráno nepomohl euru, když podpořil postoj banky v ponechání sazeb beze změny a možnému dalšímu posunu růstu sazeb, pokud bude třeba. Banka v březnu na svém zasedání oddálila výhled pro sazby a zveřejnila další expanzivní opatření v podobě levných úvěrů bankám v eurozóně. Euro i navzdory holubičím komentářům dnes mírně zpevňovalo, odpoledne se opět otočilo na jih a vzdaluje se od úrovně 1.13. 

Dnes ráno na konferenci ve Frankfurtu Draghi neřekl nic nového, co bychom doposud neslyšeli z úst ECB na březnovém zasedání. I přesto svými komentáři potvrdil slova banky o ochotě kdykoliv zakročit, nebude-li se situace v evropské ekonomice vyvíjet podle plánů. Draghi mluvil také o inflaci, která se drží pod inflačním cílem banky, což vytváří bance ideální prostředí pro zanechání úrokových sazeb na aktuálních úrovních. Banka na posledním zasedání oddálila výhled pro růst sazeb na příští rok, a to primárně kvůli horšícím se datům z výrobního sektoru v Evropě.

Cenová stabilita však zůstává pro banku klíčová, proto v roce 2011 snížila sazby na rekordně nízké úrovně za účelem podpory růstu inflace. Nově Draghi řekl, že sazby mohou zůstat na stávajících úrovních i v průběhu roku 2020, pokud bude muset banka upravit monetární politiku, aby dosáhla svých cílů. ECB byla již v minulosti několikrát kritizována kvůli zavádění mnoha opatření na pomoc eurozóně, což by mohlo omezovat možnosti banky stimulovat ekonomiku v budoucnosti. Podle Draghiho prý banka přizpůsobí svou politiku a zaměří se na ty nejdůležitější cíle.

Draghi i nadále zůstává optimisticky naladění kolem vývoje ekonomiky a nedávné horší data vnímá pouze jako dočasné zpomalení, které za každou cenu nemusí znamenat blížící se recesi. Banka přitom na říjnovém zasedání zhoršila svůj výhled pro letošní hospodářský růst na 1,1%. Hlavní otázkou pro banku zůstává, zda s monetární politikou podporující expanzi zůstane odolná také domácí poptávka.

BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

Více informací na: www.bossa.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688