Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.03.2019 16:17:36

Lidé ve vyspělých zemích jsou pro vyšší zdanění majetných


Většina lidí ve vyspělých zemích je zastáncem vyššího zdanění bohatých, přičemž ve většině zemí existuje široká podpora budování sociálního státu. Vyplývá to z průzkumu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Česká republika do něho zahrnuta nebyla.

Ve všech 21 zemích, kde se anketa uskutečnila, více než polovina dotázaných uvedla, že se vyslovuje pro. Dotaz zněl: "Měla by vláda zdaňovat bohatství více než v současnosti, aby podpořila chudé?" Termín bohatství OECD neupřesnila.

Vyšší zdanění movitých lidí se ukázalo být velkým politickým tématem v řadě vyspělých zemí. Zvýšení daní navrhli demokraté ve Spojených státech, ve Francii s tímto požadavkem protestovaly takzvané žluté vesty.

Největší podpory se myšlence vyššího zdanění bohatých dostalo v Portugalsku a Řecku, kde ji podpořilo téměř 80 procent dotázaných. Průměr OECD činil 68 procent.

Průzkum mezi 22.000 lidí o tom, jak vnímají sociální a ekonomická rizika, zjistil hlubokou nespokojenost s politikou vlád v oblasti sociální péče. Lidé byli obzvláště znepokojeni přístupem ke kvalitní, cenově dostupné dlouhodobé péči o seniory, k bydlení a ke zdravotnickým službám.

Lidé si nemyslí, že by dostávali spravedlivý podíl vzhledem k tomu, jaké prostředky do systému zaplatili. S výjimkou Kanady, Dánska, Norska a Nizozemska si také nemyslí, že by vlády respektovaly jejich názory. Tyto pocity se šíří napříč všemi sociálními skupinami, nejcitelnější jsou mezi vzdělanými lidmi a majetnějšími domácnostmi.

Většina lidí by chtěla, aby jejich vláda dělala víc, což platí pro všechny země kromě Francie a Dánska, jejichž systémy sociálního zabezpečení patří k nejštědřejším na světě.

Podle 54 procent lidí by nejvyšší prioritu měly mít lepší důchody, následuje zdravotnictví se 48 procenty, téměř 37 procent lidí pak upřednostňuje zaručené základní příjmy.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688