Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  11.03.2019 08:04:59

Další kritický okamžik pro brexit (Týdenní zpráva z finančního trhu)

 


Tento týden nás zřejmě čekají tři klíčová hlasování ohledně brexitu. T. Mayová zřejmě opět neuspěje se svou verzí vyjednané dohody. Následně zřejmě neprojde parlamentem ani odchod bez dohody. Nejpravděpodobnější tak je, že se britský parlament shodne na odsunutí aktivace článku 50. Pokud jde o ekonomické indikátory, z USA se dočkáme stabilní inflace a silnějších maloobchodních tržeb, z eurozóny jako celku by si měla polepšit průmyslová výroba; německá data ale nepotěší. Česká inflace dále zrychlila na únorových 2,6 %. Bude se tak nacházet 20 bb nad prognózou ČNB.

Německý průmysl dno stále hledá, eurozóna ho má za sebou

Lednová data průmyslové produkce eurozóny potvrdí úspěšný vstup do nového roku. Ve srovnání s H1 18 by oživení mělo být široce založené s jedinou výjimkou, a tou je Německo. Po katastrofálních prosincových maloobchodních tržbách by i americká lednová data měla potěšit, a to zejména v kontrolní skupině. Leden se pak vydařil i americkým průmyslníkům.

Tuzemská inflace hodně napoví o březnovém zvýšení sazeb

Dnešní publikace tuzemské únorové inflace bude dalším střípkem do mozaiky očekávání, jak ČNB na konci měsíce rozhodně o nastavení úrokových sazeb. Minulý týden nás ani centrální bankéře moc nepotěšil. ECB zřejmě až do roku 2021 úrokové sazby nezvedne, z domova zklamaly mzdy za Q4 18 (http://bit.ly/2Tvacp2). Únorová inflace by měla ukázat na její další zrychlení, z lednových 2,5 % na 2,6 % y/y. Jakékoliv zklamání ale bude hřebíčkem do rakve březnového zvýšení sazeb. A to přesto, že reálné ekonomice se (zatím) daří, což potvrdí i lednová data z průmyslu či maloobchodu.

Zaostřeno na dnešek

Německý průmysl se stále nemůže odrazit ode dna

Dnes zasedá Euroskupina, která bude jako každé čtvrtletí hodnotit fiskální a finanční situaci v Řecku a bude diskutovat problematiku rozpočtu eurozóny.

V pátek zveřejněný, nečekaný a hluboký propad německých podnikových objednávek představuje riziko pro dnešní statistiku průmyslové produkce. I když stejně jako u objednávek mohou být k lepšímu revidována prosincová data, nic to nemění na tom, že němečtí průmyslníci stále nemohou najít dno. Předstihové indikátory nadále zůstávají slabé. Německý průmysl tak zřejmě zůstane i během Q1 19 v recesi. Na celém HDP ale pokles nečekáme, silný trh práce a spotřeba domácností povedou k tomu, že německá ekonomika zaznamená během Q1 19 mezičtvrtletní růst.

Prosincové maloobchodní tržby v USA znamenaly téměř katastrofu, když kontrolní skupina propadla o 1,7 % m/m. To znamenalo druhý nejhorší výsledek od roku 1992. Číslo vyvolalo celou řadu otázek, zejména ve světle anekdotické evidence (silné online prodeje, hlášené silné vánoční tržby). Zdá se, že jedním z vysvětlení mohou být ochromené vládní úřady na přelomu roku. Dnes bychom se měly dočkat jak vzestupné revize prosincových dat, tak i povzbudivého lednového čísla, a to zejména v kontrolní skupině.

Ani páteční data z trhu práce nestačila na čtvrteční ECB

Páteční obchodní den byl na trhu eura s dolarem ve znamení rozdýchávání čtvrtečního jednání ECB. Velmi holubičí výstup znamenající podle nás, že ECB nezvedne sazby dříve než v roce 2021, vedl ještě během čtvrtečního odpoledne k dramatickému pádu kurzu eura – kurz rychle propadl hladinou 1,130 USD/EUR a zastavil se až na 1,118 USD/EUR. V průběhu páteční seance euro své čtvrteční ztráty mírně korigovalo, nad hladinu 1,125 USD/EUR se ale kurz nedostal, a to ani po odpoledním zveřejnění únorového reportu z amerického trhu práce.

Na první pohled americké statistiky zklamaly. Počet nově vytvořených pracovník míst dosáhl pouhých 20 tisíc, a byl tak nejslabší za poslední více než rok. Ovšem na stranu druhou míra nezaměstnanosti klesla až na 3,8 % a průměrný růst výdělků překonal tržní očekávání a rostl nejrychleji za poslední téměř dekádu. Na silném americkém trhu práce tak páteční statistiky nic nezměnily.

Únorová inflace 20 bb nad předpokladem ČNB

České ceny v lednu překvapily masivním růstem. I v únoru se podle našeho odhadu zdražovalo, i když už mnohem pomaleji. Cenová hladina se podle nás zvedla o 0,1 % a byla tažena zejména svou jádrovou složkou. Ceny pohonných hmot se snižovaly ještě pod vlivem propadu cen ropy na přelomu roku. Ceny potravin pravděpodobně mírně vzrostly a regulované ceny se uklidnily po skoku, který předvedly v lednu. Meziroční inflace tak podle našeho předpokladu zrychlila na 2,6 % a dostala se tak 20 bb nad prognózu ČNB. Náš odhad je v souladu s tržním konsensem. Jakékoliv nižší číslo by dramaticky snížilo šance na zvýšení sazeb koncem tohoto měsíce, což by se odrazilo v tlacích na oslabení koruny.

Nižší dynamika mezd korunu nerozhodila

I když závěr týdne přinesl zajímavá tuzemská data, s kurzem koruny to nijak významně nezamávalo. Ten se během páteční seance držel relativně stabilní v pásmu mezi 25,61 a 25,65 CZK/EUR. Koruna tak nenásledovala forint a zlotý, které mazaly ztráty, jež utrpěli po čtvrtečním holubičím výstupu z jednání ECB.

Tuzemský trh práce zůstává z pohledu zaměstnanosti utažený, data o mzdovém růstu za Q4 18 ale zklamala. Podíl nezaměstnaných v únoru v souladu s očekáváním klesl na 3,2 % a v trendu bude díky příznivé sezónnosti pokračovat i v dalších měsících. Během Q2 19 se dostane pod tři procenta. Mzdová dynamika ale zpomalila v reálném vyjádření z 6,0 % y/y v Q3 18 na 4,7 %. Nejenže výrazně zaostala pod průměrným tržním očekáváním, ale hlavně zklamala centrální bankéře. Horší výsledek mezd tak ohrožuje námi předpokládané zvýšení sazeb na březnovém zasedání. Podrobnější komentář k dnešním číslům na domácím trhu práce naleznete zde: http://bit.ly/2Tvacp2.

Pro média se v pátek opět vyjádřil člen bankovní rady T. Holub. K budoucímu vývoji úrokových sazeb neřekl nic nového, zopakoval svůj pohled z před pár dny. Pro letošek vidí prostor až pro dvojí zvýšení sazeb. Zajímavější bylo připuštění diskuse o opětovně možném odprodávání výnosů z devizových rezerv. Zároveň okomentoval vývoj na devizovém trhu na přelomu roku. Očekávaný efekt roku v podobě oslabení koruny před jeho koncem a následné posílení v roce dalším, byl totiž tentokráte velmi slabý. Podle Holuba ke snížení volatility přispěly úložky depozit ze zahraniční. Podle HN se jednalo o centrální banky Slovenska a Izraele. Tento fakt významně narušuje předpoklad o dalším konání „efektu konce roku“. Konec roku, jak ho známe z posledních let, se tak již konat nebude.
Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688