Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  09.03.2019 00:47:37

8. března: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Hlavní americké indexy již pátým dnem po sobě oslabily, když zpráva o nečekaně slabém přírůstku pracovních míst ve Spojených státech prohloubila obavy o budoucnost globální ekonomiky. Index zaznamenaly největší týdenní pokles od propadu trhu koncem loňského roku. Na devizovém trhu klesla hodnota dolaru.

Index Dow odepsal 0,09 % na 25 450,24 bodu, širší index S&P 500 klesl o 0,21 % na 2 743,07 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,18 % na 7 408,14 bodu. Index volatility VIX (před týdnem 13,57 bodu) klesl o 3,25 % na 16,05 % a výnos 10letých vládních dluhopisů se snížil o jeden bazický bod na 2,63 % (před týdnem 2,76 %).

Za celý týden indexy Dow a S&P 500 odepsaly po 2,2 %, ztráta indexu Nasdaq dosáhla 2,5 %.

Americká ekonomika v únoru vytvořila pouze 20 000 pracovních míst, nejméně za téměř rok a půl. Analytici v anketě agentury Reuters předpovídali, že vznikne zhruba 180 000 míst. Trh si data vyložil jako další projev zpomalování aktivity hospodářství. Podle některých analytiků jsou investoři znepokojeni zpomalováním globální ekonomiky a data z trhu práce byla jen dalším dílkem do mozaiky narůstajícího pesimismu.

"Pro mě není číslo o pracovních místech příznakem blížící se záhuby. Myslím, že zpráva je silně ovlivněna uzavřením vládních úřadů a dalšími sezónními deformacemi," uvedl nicméně Brent Schutte z Northwestern Mutual Wealth Management Company.

(I)RELEVANTNÍ RŮST AMERICKÉHO DLUHU

Míra nezaměstnanosti v USA ale klesla na 3,8 % z lednových čtyř procent a průměrná hodinová mzda meziročně vzrostla o 3,4 %, nejvíce za deset let. Někteří analytici poznamenali, že při podrobnějším pohledu na zveřejněná data situace tak zle nevypadá.

Data z trhu práce poslala níže hodnotu dolaru. Jeho index, který vyjadřuje hodnotu americké měny ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 21.30 SEČ odepisoval zhruba 0,4 % na 97,3 bodu. Vůči japonskému jenu dolar ztrácel asi 0,5 % na 111,03 JPY, euro k dolaru vykazovalo růst o 0,44 % na 1,1242 USD.

Na nejnižší úroveň za více než 16 let se propadla švédská koruna, neboť švédská centrální banka avizovala horší výhled ekonomiky. Podobně se v minulých dnech vyjádřila také Evropská centrální banka, stejně jako centrální banka Kanady.

Ceny ropy se výrazně snížily, odpoledne ztrácely více než tři procenta. Dolů je táhnou horší vyhlídky globální ekonomiky včetně zhoršené prognózy pro eurozónu a statistiky z amerického trhu práce. K tomu se přidávají obavy kvůli pokračujícímu růstu zásob ropy v USA.

Světové trhy zasáhl čtvrteční komentář prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho, že evropská ekonomika je v období pokračujícího útlumu a všudypřítomné nejistoty.

Klesá i tempo růstu asijských ekonomik. Až dosud poptávku po ropě táhla Čína, kde se dovoz ropy drží nad deseti miliony barelů denně. Slabší tempo tamní expanze hospodářství si ale pravděpodobně vybere svou daň. Vývoz z Číny vyjádřený v dolarech v únoru klesl o 21 %, což byl největší propad za tři roky. Dovoz klesl o 5,2 %.

Na straně nabídky ceny stále podporují těžební škrty Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců, jejich snahy ale podkopává růst produkce ve Spojených státech. Těžba v USA od začátku roku 2018 stoupla o více než dva miliony na bezprecedentních 12,1 milionu barelů denně. Spojené státy se tak dostaly před Rusko a Saúdskou Arábii a staly se největším světovým producentem ropy.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PÁTEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688