Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  08.03.2019 09:09:54

ČEZ se možná zajímá o koupi innogy (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

ČEZ podle Hospodářských novin projevil zájem o koupi aktiv společnosti innogy.

ČEZ koupil finského správce budov Caverion.

Dle vyjádření ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové by se měla aukce frekvencí pro mobilní sítě 5G konat v říjnu letošního roku.

Evropské akcie by měly otevřít se ztrátou.

Událostí dne bude zveřejnění statistik z amerického trhu práce. Ty by měly ukázat další solidní počet volných pracovních pozic, růst by měly i hodinové výdělky Američanů.

Analytici Société Générale snížili doporučení pro dvě britské společnost zabývající se těžbou kovových rud, a to na Držet pro BHP Billiton a Prodat pro Rio Tinto.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátami. Indexy Dow Jones a S&P 500 shodně odepsaly 0,8 % své hodnoty a technologický Nasdaq poklesl o 1,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 ztrácely téměř všechny sektory s výjimkou utilit (+0,3 %). Nejhlouběji se propadli výrobci luxusního zboží, kteří zaznamenali ztrátu ve výši 1,4 %.

Akciové trhy v asijsko-pacifickém regionu ukončují poslední obchodní den tohoto týdne ztrátově. Propady se pohybují až do výše 4,4 % v případě čínských pevninských indexů. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který ztrácí 2 %, se nedaří ani jednomu sektoru. Největší ztrátu zaznamenávají technologické firmy (-2,8 %) a naopak nejmenší ztrátu (-1,2 %) mají síťová odvětví.

Hlavními důvody negativní nálady na akciových trzích jsou včerejší snížení prognózy ECB na růst ekonomiky eurozóny a obavy Číny ohledně úspěšného uzavření obchodní dohody. Evropská centrální banka včera představila svoji aktualizovanou prognózu, v níž došlo k razantnímu poklesu očekávaného růstu HDP eurozóny pro letošní rok z 1,7 % na 1,1 %. To způsobilo, že evropské akciové trhy ihned po tomto ohlášení začaly klesat a uzavřely včera ve ztrátách. Druhá negativní zpráva se týká obchodní dohody, když čínští představitelé vyjádřili své obavy, že dohoda nemusí být do konce března podepsána. Narážejí především na nepředvídatelnost kroků amerického prezidenta Donalda Trumpa, který je schopen výrazně změnit dohodnuté podmínky těsně před podpisem smlouvy. V tomto případě se jedná o jedno z mála negativních vyjádření čínské strany k probíhajícím jednáním.

ČEZ

V dnešním vydání Hospodářských novin se vyskytly informace o údajném chystaném prodeji aktiv plynárenské společnosti innogy do rukou energetické skupiny ČEZ. Podle informací HN loni na podzim poslal ČEZ nabídku společnosti innogy. Hodnota takové transakce by mohla činit vyšší desítky miliard korun. Případný prodej, jenž ale není zatím jistý, by mohl být součástí obří transakce mezi německými energetickými firmami RWE, pod niž innogy spadá, a E.ON. Ty si  v rámci Evropy prohazují aktiva v obchodu, jehož výše podle předběžných odhadů překročí částku 1,1 bilionu korun. V Česku innogy dodává plyn asi 1,2 milionu zákazníků. Firmě se ale daří i v dodávkách elektřiny, kde má přes 420 tisíc odběratelů. Otázkou je, jak by se antimonopolní úřad díval na případnou akvizici aktiv innogy ze strany ČEZ. Ten dodává třem milionům zákazníků elektřinu a dalším 400 tisícům plyn. Spojením obou společností by vznikla velká dominantní skupina, což by mohl být kámen úrazu před antimonopolním úřadem.

Dceřiná společnost ČEZ ESCO, firma Kart, koupila v lednu od finské firmy Caverion její odnož Caverion ČR. „Společnost nabízí komplexní služby facility managementu: správu objektů, provoz a řízení technologií, preventivní údržbu a revize, úklid, ostrahu a jiné,“ uvádí mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Skupina ČEZ se díky finské transakci dostane také k velmi zajímavé klientele. „Mezi hlavní zákazníky Caverion ČR patří Palladium, C&A Moda, Kaufland nebo Marks & Spencer,“ vysvětluje Kříž. Cena transakce není známá.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 15:40  Philip Morris ČR: Akcionáři schválili na valné hromadě dividendu 1 220 CZK -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:48  ČEZ: Dnes je termín pro nabídky v jaderném tendru Research (Česká spořitelna)
Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688