Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  06.03.2019 08:33:25

Brexit bez dohody může vést k přesunu části výroby BMW z Británie


Německá automobilka BMW by mohla přesunout část výroby motorů a produkci malých vozů Mini pryč z Británie, pokud tato země opustí Evropskou unii bez dohody. Automobilka to podle agentury Reuters uvedla na ženevském autosalonu.

Británie, která je pátou největší ekonomikou světa, by měla opustit EU již 29. března. Britský parlament ale zatím neschválil dohodu mezi Londýnem a Bruselem o podmínkách brexitu.

Člen představenstva společnosti BMW Peter Schwarzenbauer řekl agentuře Reuters, že firma by v případě brexitu bez dohody mohla část britské výroby motorů přesunout do Rakouska. Televizi Sky News pak sdělil, že automobilka musí rovněž "přinejmenším zvážit" možnost přesunu britské výroby vozů Mini.

Investice do automobilového průmyslu v Británii se v loňském roce podle tamního Svazu výrobců a prodejců automobilů (SMMT) kvůli obavám ohledně brexitu propadly téměř o polovinu na 589 milionů liber (17,6 miliardy ). Šéf SMMT Mike Hawes koncem ledna upozornil, že nejistota kolem brexitu již způsobila "obrovské škody ve výrobě, investicích i pracovních místech".

Japonská automobilka Honda Motor minulý měsíc oznámila, že v rámci globální restrukturalizace výroby plánuje zavřít do roku 2021 svůj závod v britském městě Swindon. O práci tak přijde až 3500 zaměstnanců. Generální ředitel Hondy Takahiro Hačigo nicméně na tiskové konferenci uvedl, že rozhodnutí o ukončení výroby nesouvisí s brexitem.

Výroba automobilů v Británii se loni podle SMMT snížila o devět procent na pětileté minimum 1,52 milionu vozů. Zaznamenala tak nejprudší pokles od hospodářské recese z let 2008 a 2009.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688