Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.01.2019 13:52:23

Poučení z doby, kdy Alan Greenspan řešil „magický moment“ vládních financí


„Před dvaceti lety bylo největším problémem americké vlády to, že postupně splatí všechny své dluhy. Podle tehdejších projekcí k tomu mělo dojít někdy v roce 2010," připomíná ekonom Tim Taylor na stránkách The Conversable Economist. A dodává, že i tehdejší šéf Fedu Alan Greenspan hovořil o „dosažení cíle, kterým je úplné splacení vládního dluhu“. Z dnešního pohledu byla tato očekávání nemístně optimistická, ale Taylor připomíná, že i dlouhodobé rozpočtové přebytky by sebou nesly složitá dilemata.
 
Pokud by totiž vláda díky rozpočtovým přebytkům postupně splatila všechen svůj dluh, musela by následně začít akumulovat aktiva, tudíž by vznikl problém s tím, co by měla konkrétně nakupovat. Greenspan tehdy varoval před tím, aby to byla aktiva spojená se soukromým sektorem, protože tyto nákupy by bylo těžké izolovat od politických tlaků a postupně by narušovaly fungování kapitálových trhů, alokaci zdrojů a nakonec by ohrožovaly životní standard. Jednou z tehdy diskutovaných možností byla privatizace systému sociálního zabezpečení tak, aby aktiva, která bude tento systém kumulovat, nepatřila státu, ale jednotlivcům.

Ve zmíněné době se ale hlavně začalo hovořit o tom, že vláda by měla začít tvořit konkrétní plán toho, jak se se soustavnými přebytky vypořádat. I tehdy se však poukazovalo na to, že projekce postupného splácení dluhů počítají s absencí hlubokých a dlouhých recesí či krizí. A zároveň se spoléhají na pokračující vysoký růst produktivity. Také Greenspan tehdy poukazoval na to, že ekonomové ani plošně nechápou všechny příčiny, díky nimž docházelo k růstu daňových příjmů. A hovořil o technologickém pokroku a jeho dopadu na produktivitu. Tento pokrok popisoval jako cyklický proces, který začíná pomalou penetrací nové technologie do ekonomiky, následnou prudkou expanzí a nakonec saturací. V praxi ale bylo podle Greenspana těžké určit, ve které fázi se ekonomika v danou chvíli konkrétně nachází.

Taylor ukazuje i následující graf s historickým vývojem vládních příjmů a výdajů spolu se současnými projekcemi dalšího vývoje tak, jak je vytvořila Rozpočtová kancelář Kongresu. Z grafu je vidět, kdy nastal „magický moment“ rostoucích příjmů (modrá křivka) a klesajících výdajů, který ale rázně ukončilo prasknutí technologické bubliny a následný pokles příjmů a růst výdajů.


Ekonom poukazuje i na to, že současná výše příjmů a výdajů americké vlády se pohybuje blízko jejich historického průměru. Ono období úvah o soustavném snižování dluhů pak podle Taylora ukazuje, že i lidé jako Greenspan věřili, že prudký technologický pokrok a růst produktivity může být permanentním jevem. Celé období také jasně naznačuje, jak důležitá je správná regulace a makroekonomická politika, která brání hlubokým recesím. A v neposlední řadě připomíná, že pokud by opět nastal prudký růst produktivity, pomohl by vyřešit řadu současných ekonomických problémů. Bohužel ale „neexistuje žádné tlačítko, kterým by se takový růst produktivity dal spustit. Je totiž odrazem investic do lidského kapitálu, fyzického kapitálu a technologií.“

Zdroj: The Conversable Economist

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 20:36  ➡️US100 zůstává po rozhodnutí Fedu pod tlakem X-Trade Brokers (XTB)
St 20:24  Světové akcie: Vyplatí se v květnu prodávat? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688