Michal Dvořák (TradeCentrum)
Okénko investora  |  08.01.2019 12:55:58

Apple Inc. – Proč může hodnota legendárního výrobce iPhonů dále klesat

 

Mnozí, zejména po mírném odražení akcií APPL ode dna, se domnívají, že téměř 40% propadem tech firmy, hluboce posazené v penězích, tento pokles končí…

Důvodů k obavám je zde stále dost a není složité je najít – všechny lze dedukovat z vývoje na trhu v posledních měsících, resp. několika málo letech. Zejména pak z frustrace uživatelů iPhonů a také ze ztráty hybnosti firmy jako takové.

Ohlášený pokles v hrubé marži z cca 42 % na cca 38 % za poslední Q 2018 není zásadním faktorem. Ojedinělý jev, tuším první za 17 let se dá vysvětlit jakkoliv. Co je však podle našeho názoru znepokojivé, je pokles podílu iPhonů na globálním trhu, současně s cenovou kompenzací, nebo jinak řečeno, čím méně toho Apple prodá, tím vyšší cenu požaduje. Nahrazuje tak výnos z rozsahu exkluzivitou. Tady se ale láme pomyslná hrana, protože Apple, aniž bych se chtěl pouštět do analýzy specifikace jednotlivých výrobků, už dávno není dominantním hráčem a v jednotlivých segmentech mu vyrostla zdatná konkurence a často Apple i převyšuje, za podstatně nižší cenu.

Přístroje OnePlus, Razor, Xiaomi, Huawei a další nabízejí navíc exkluzivitu malovýroby a 2/3 cenu, se srovnatelnými parametry. Problém Apple je, že mu přestali jeho uživatelé rozumět. Připočtěme-li kombinaci vnějších vlivu, jako je nepříliš dobrá situace v bilaterálních vztazích mezi USA a Čínou, přičemž Čína měla být dominantním trhem Apple, obavy z ochlazování globální ekonomiky a jistá ztráta renomé značky jako takové, po excesech, kdy jednotlivé modely měly, či neměly čip LTE, kauzy se zpomalováním starších modelů a korporátní tlak na spotřebitele (nákup nového modelu), výrazně omezené možnosti iPhone, oproti konkurenční platformě Android, ve variabilitě aplikací a volnosti instalace, tyto všechny atributy vykreslují situaci APPL jako akcii pod silným prodejním tlakem.

K tomuto pohledu silně přispívá i monokultura produkce Apple. IPhone, přes řadu dalších výrobků, je stále dominantní, jak co do počtu, tak podílem na revenue – aktuálně okolo cca 63 %. Neschopnost dalších produktů dosáhnout tržní pozice iPhonů (iPad, etc. Jsou de facto marginální) vystavuje Apple silným tlakům, které nedokáže firma diverzifikovat (podíl telefonů na revenue Samsung je cca 38,5%). Nejsilnější trh, tedy USA, v závěsu s Čínou, nevykazuje, jak bylo uvedeno, tenzi k častým, resp. častějším upgradům starších modelů, modely novými.

Z hlediska akcií jako takových je pokles o 38 % jen potvrzením, že investoři nevnímají Apple již jako dynamickou růstovou akcii, ale jako konzervativní dividendový titul, a tedy tlak na cenovou akci bude velmi povlovní. Tady se dostáváme k základní premise, totiž faktu, že Apple se z historického maxima na úrovni cca 220 USD dostal, během doby o něco málo převyšující tři měsíce, na silnou podpůrnou hranici 200W MA, která cenu tentokrát podržela. Jak je zřejmé z textu, domníváme se, že k jejímu retestu v blízké budoucnosti znovu dojde a pokud bude zdolána, vysokofrekvenční obchodní systémy spustí příkazy k prodeji a automaticky se sepnou i stop loss pozičních obchodníků. Naše kalkulace určují range 110-100 USD jako cílové pásmo, odkud se Apple nepodaří již vymanit, pokud nedojde k změně firemní politiky.

 

Michal Dvořák

Je hlavním analytikem společnosti Tradecentrum. Od roku 2013 je rovněž výkonným ředitelem EFEKTA finance SE se specializací na Corporate finance a Supply Chain Management a Credit insurance. Od roku 2017 se podílí na tvorbě algoritmů pro vysokofrekvenční obchodování. Dříve pracoval v řízení rizik KUREG Úvěrové pojišťovny, ve Factoringu České spořitelny a v Leader Investments, kde byl dealerem na devizovém trhu.





Tradecentrum

Je licencovaným obchodníkem, který poskytuje investiční poradenství v řadě zemí světa a poskytuje globální přístup na trhy. Klienti mají možnost obchodovat širokou škálu finančních instrumentů.

To, co je dělá výjimečnými, je především profesionální a individuální přístup ke klientům, kteří jsou naší prioritou a nedílnou součástí naší společnosti.

TradeCentrum je registrovaná obchodní značka Goldenburg Group Limited, což je kyperská investiční firma (CIF) pod dohledem a regulací Kyperskou komisí pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF Licencí číslo 242/14.

Více informací na: https://tradecentrum.com/cs/

22.01. 11:40  snůška nesmyslů (Martinsvat)
15.01. 17:29  apple (abel)
11.01. 10:49  akcionáři (Kopp)
10.01. 17:25  akcie (Pitros)
08.01. 21:24  apple (Honza)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688