TNBiz (TN.cz)
Počasí zpravodajství  |  08.01.2019 09:06:54

Peklo v Alpách: Hrozba lavin, silný vítr, zavřená střediska i silnice


Přívaly sněhu a špatné povětrnostní podmínky trápí lyžařská střediska v Rakousku. Například oblíbená oblast Hochkar musela být uzavřena kvůli lavinovému nebezpečí. Jelikož napadly až dva metry sněhu a v dalších dnech se situace nezmění, musí být místní obyvatelé i turisti evakuováni. Podobné problémy jsou i na jihu Německa, kde jsou uzavřeny některé horské silnice.

Pokud se chystáte do Alp, raději si předem zkontrolujte, zda se do místa pobytu dostanete. V posledních dnech se například Rakousko i Německo potýká s přívaly sněhu a silným větrem. Na některých místech hrozí vysoký stupeň lavinového nebezpečí.

 

V pondělí bylo uzavřeno lyžařské středisko Hochkar, kde byl vyhlášen čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí z pěti. V oblasti napadly až dva metry sněhu a očekává se, že přibydou další. Uzavřena byla také alpská silnice v Hochkaru, která bude podle starosty Friedricha Fahrnbergera otevřena ve středu, uvedl noe.orf.at.

 

 

 

Kvůli hrozícímu nebezpečí, budou ze střediska během odpoledne evakuováni nejen turisti, ale i místní obyvatelé. Využít mohou lyžaři nedaleký skiareál Lackenhof am Ötscher.

 

 

Problémy jsou také v lyžařském středisku Horní Taury. Uzavřena musela být silnice mezi Horními Taury a Untertauernem v obou směrech. Úsek se otevře v úterý od 8 do 16:30 hodin, poté bude znovu uzavřen. Řidiči by také měli počítat s kontrolami zaměřenými na dodržování povinné zimní výbavy.

 

Lidé si už na sociálních sítích začali ze situace dělat legraci. Za nejlepší "izolaci" považují sníh obyvatelé Flachgau v Salzburgu.

 

 

Sníh však způsobuje i velké škody. Laviny zabíjely v neděli na západě Rakouska, kde zemřeli dva němečtí lyžaři.

 

Problémy jsou také v Německu, a to především v jižním Bavorsku. O víkendu v Chiemgauských Alpách zemřela dvacetiletá žena, kterou zasáhla lavina. V Dachau zase kvůli lavině zemřel dvacetišestiletý lyžař, kterého se nepodařilo oživit, informoval německý potrál waz.de.

 

Některé horské silnice musely být uzavřeny, komplikace měla i železniční doprava. Popadané stromy a silná vrstva sněhu na tratích způsobila zpoždění nebo zrušení několika spojů. Společnost Deutsche Bahn cestujícím doporučuje, aby se před cestou nejdříve informovali o aktuální situaci.

 

 

 

Německý meteorologický ústav vydal také varování před lavinovým nebezpečím. Vyhlášený byl čtvrtý stupeň z pěti. V pondělí v Bavorsku napadlo zatím 60 cm sněhu, očekává se ale, že přibyde dalších 40 cm.

 

Kvůli vydatnému sněžení muselo zase letiště v Mnichově zrušit některé lety. Jiné se opozdily z důvodu údržby letištních drah.

 

Se sněhem musí stále počítat i Slovensko. Meteorologové vydali výstrahu pro Trnavský, Nitranský, Žilinský, Bánskobystrický a Trenčínský kraj. Napadnou může až 20 centimetrů sněhu. V Bratislavě se lidé dočkají až 8 cm. Výstraha platí do středečního rána.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688