Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.12.2018 12:41:02

Evropské burzy se v závěru bouřlivého týdne zvedají z dvouletého dna


Evropské burzy v pátek rostly, podpořeny zotavením akcií na Wall Street, zatímco turbulentní vánoční týden se chýlí ke konci a investoři se vzpamatovávají z propadu indexu STOXX 600 na nejnižší úroveň od zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Index STOXX 600 roste o 1,6 procenta, stejnou měrou rostou také německý DAX , britský FTSE 100 a francouzský CAC 40. Ve čtvrtek přitom panevropský STOXX zapsal 327,34 bodu, nejnižší hodnotu od 9.listopadu 2016. Zobchodované objemy ovšem zůstávají mezi svátky velmi nízké. Během prvních 30 minut seance, obvykle nejrušnější části dne, bylo zobchodováno jen 5 procent průměrného denního objemu za posledních 30 dní.

Po růstu cen kovů se daří především sektoru základních materiálů, index STOXX Basic Resources přidává 1,7 procenta. Mezi jednotlivými tituly se v tomto sektoru nejvíce daří společnostem Antofagasta, Glencore (obě +2,8 %) nebo Anglo American (+2 %).

K pozitivnímu sentimentu se přidává také burza v Praze, index PX roste o 0,75 procenta. Nejvíce se daří akciím Avastu (+3,2 %), Philip Morris (+2,3 %) a VIG (+2,1 %), opačným směrem se pohybují akcie Komerční banky (-0,8 %) a O2 (-0,6 %).

Vánoční týden se pro investory stal divokou jízdou. Burzy v Evropě a zejména ve Spojených státech 24.prosince utrpěly významné ztráty, aby ve středu index Dow Jones .DJI vyskočil o více než 1000 bodů. Ve čtvrtek se pak Dow dokázal z úvodního propadu zotavit o další více než 1 procento, což podpořilo náladu na trzích v Asii i Evropě.

"Každý americký investor si najednou našel důvod, aby vykresloval paralely s roky 2007 a 2009. Nemyslím si, že by Spojené státy byly až v takovém loji, ale moc atraktivně to také nevypadá," řekl stratég Chris Bailey ze společnosti Raymond James.

Jednu z hrozeb představuje pokračující uzavírka amerických federálních úřadů, když Kongres ani během krátké čtvrteční schůze nepřijal žádné kroky k jejímu ukončení.

"Zní to sice čím dál paradoxněji, ale můj dojem je, že -zvlášť pokud se dostaví transmisní mechanismus slabšího dolaru - akcie mimo Spojené státy čeká dobrý rok 2019," dodal.

Analytici podle průzkumu společnosti Refinitiv IBES očekávají, že firmy vedené v indexu STOXX 600 v příštím roce v průměru zvednou zisky o 8,4 procenta, zatímco u firem z amerického indexu S&P 500 očekávají nárůst zisků jen o 7,6 procenta.

 

Zdroj: Reuters, CNBC


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688