Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  21.12.2018 15:55:48

Čínská ekonomika přirozeně zpomaluje, stále je ale lehké být příliš optimistický

Postupné zpomalování čínské ekonomiky během posledních deseti let vyvolávalo podle profesora ekonomie Antonia Fatáse z INSEAD otázky týkající se samotné udržitelnosti „čínského ekonomického zázraku“. Fatás se pak sám snaží najít odpovědi na to, co se dá v budoucnu od dalšího vývoje v čínském hospodářství čekat, a poukazuje na fakt, že ekonomové se na podobné země většinou dívají z perspektivy konvergenčních modelů založených na práci Roberta Solowa.

Úspěšné rozvíjející se ekonomiky by podle těchto modelů měly být schopny růst rychleji než země vyspělé a dohánět tak jejich životní standard. S tím, jak se mu přibližují, by ale mělo tempo jejich růstu klesat a dostávat se na úroveň běžnou v bohatších zemích. Podle Fatáse je ovšem v praxi těžké najít porovnatelné ekonomiky, v případě Číny je zřejmě nejlepším modelem Jižní Korea. Ta je totiž na rozdíl od Hong Kongu či Singapuru dost velká.

Fatás se zaměřuje na období let 19802018 a jako klíčový indikátor používá produkt na hlavu, který ukazuje na výši a vývoj produktivity. V následujícím grafu srovnává úroveň produktu na hodinu (relativně k USA – osa x) v každém jednotlivém roce s růstem tohoto ukazatele v následujících pěti letech:

Z grafu je zřejmé, že postupný pokles tempa růstu produktivity končí prozatím v oblasti, ze které „startovala“ Jižní Korea v době, kdy její rozvoj odpovídal současnému rozvoji čínské ekonomiky. Dnes se tak Čína nachází asi na 20 % americké produktivity (poslední data v grafu se týkají pěti let mezi roky 20132018) a pokud bude dál pokračovat po podobné cestě, jakou kráčela Korea, poroste podle Fatáse tempem kolem 6 %.

Ve druhém grafu Fatás porovnává data s delšími časovými řadami a v tomto případě jsou údaje znatelně volatilnější. Celkově pak ekonom tvrdí, že zpomalování tempa růstu čínské ekonomiky je třeba vnímat jako přirozený proces konvergence. Při srovnávání s Jižní Koreou je pak podle něj důležité si uvědomit, že tato země dosahuje ve skupině porovnatelných ekonomik výborných výsledků. Jestliže pak její zkušenosti bereme jako relevantní ukazatel dalšího vývoje v Číně, jsme možná příliš velkými optimisty.

Zdroj: Blog Antonia Fatáse

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688