Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  16.07.2002 10:02:18

Akcie: Pražská burza zahájila nový týden sestupem. Index PX-D se propadl o 2,4% na 1.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 16.7.2002

      Komentář k trhům

      
  • Pražská burza zahájila nový týden sestupem. Index PX-D se propadl o 2,4% na 1.056,4 bodu hlavně pod tíhou akcií Českého Telecomu a ČEZu. Oba tyto tituly poslaly dolů zprávy o prodloužení jejich privatizace. Zatímco v případě ČEZu vláda o privatizaci údajně neuvažuje, tak u Českého Telecomu trh očekává nedostatečný zájem investorů. K negativním domácím zprávám se přidal i horší sentiment na zahraničních trzích. Nejhůře se vedlo akciím Českého Telecomu, který se propadl téměř o 5%. ČEZ následoval se ztrátou 3,4%. Svůj silný páteční propad dále rozšířily České radiokomunikace. Ty v pondělí odepsaly 2,7% ze své hodnoty. Proti trhu se výrazně pohybovaly pouze akcie Unipetrolu.
  • Domácí akcie by dnes měl ovlivnit vývoj v zahraničí.
Komentář k zahraničním trhům

      
  • Americké akcie včera zažily velice aktivní obchodování. Akciové indexy se během celého dne pohybovaly ve ztrátě a dostaly se na úrovně z roku 1997. Index DJIA ztrácel více než 5% a S&P500 se dostal pod 500 bodů. Nakonec se jim však tyto ztráty podařilo výrazně zkorigovat díky tzv. bargain hunters, investorům kteří se zaměřují na akcie, které považují za velice levné. Obrat ve vývoji podpořily hlavně technologie. Nasdaq si připsal 0,7% a Dow Jones oslabil o 0,5%. Oslabily akcie Pfizer, jelikož investoři nebyli nijak nadšeni oznámením převzetí konkurenční společnosti Pharmacia Corp za 60mld USD. Nedařilo se ani Duke Energy v reakci na zprávy, že regulační úřady zkoumají dokumenty o jejích obchodních aktivitách. Rovněž ztrácely akcie banky FleetBoston Financia, poté co oznámila za druhé čtvrtletí ztrátu, kvůli ztrátám v Argentině a nákladům spojeným s ukončením činnosti její investiční banky Robertson Stephens. Dnes budou investoři sledovat makro čísla, výsledky společností a také projev A. Greenspana.
  • Evropské akcie včera prožily jeden z nejhorších dní. Akciové indexy se dostaly na úrovně z roku 1998. Index Eurotop300 se propadl o 5,2% a užší index Eurostoxx50 poklesl o 6,1%. Nejvíce na trh působily akcie Deutsche Telecomu jelikož trh spekuluje o jeho budoucím vedení. Žádný z kandidátů není pro investory přijatelný. Nedařilo se ani Vivendi Universal, Suez a Credit Suisse Group. Spekulace ohledně hodnoty futures kontraktů poslalo níže akcie Royal Dutch a Shell. Evropské akcie dnes otevřou výše po obratu ve vývoji na Wall Street.
Komentář ke společnostem

       ČEZ

      
  • Česká konsolidační agentura odložila rozhodnutí o převodu svého 2% podílu v Západočeské energetice na ČEZ, což by ČEZu zaručilo majoritní podíl v této distribuční společnosti. Dozorčí rada konsolidační agentury by měla o tomto problému jednat již tento čtvrtek.
  • Pokud by k převodu nedošlo, ČEZ by získal majoritní podíl pouze ve čtyřech distribučních společnostech, což by mohlo vést ke korekci akcií společnosti.
  • Privatizace
  • Designovaný ministr financí Bohuslav Sobotka uvedl, že vláda pravděpodobně odloží privatizaci Českého Telecomu, pokud se nové nabídky nebudou lišit od původních. Potvrdil také, že v rámci ČSSD převažuje názor neprivatizovat ČEZ, ale toto téma bude ještě diskutováno s koaličními partnery. Budoucí ministr financí také plánuje analyzovat situaci v Unipetrolu a bude chtít jasné vyjádření Agroferu o jeho úmyslech.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688