TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.12.2018 11:01:57

Bič na poslance: Za absenci na jednání by přišli o půlku platu.


Zkrácení platu až o polovinu poslancům, kteří nepřijdou na jednání Sněmovny a řádně se neomluví - to navrhuje předseda dolní komory parlamentu Radek Vondráček z hnutí ANO. Jeho nápad podporuje i prezident Miloš Zeman a problém s ním prý nemá ani opozice. Zároveň ale říká, že zatím neexistuje žádný orgán, který by docházku poslanců kontroloval.

Prázdné lavice v Poslanecké sněmovně asi vedly jejího předsedu k tomu, že vyvíjí iniciativu, aby neomluvená a nevysvětlená absence zákonodárce byla potrestána.

 

"Zvažuji možnost sankcionovat poslance za neúčast na zasedání pléna nebo v orgánech Poslanecké sněmovny snížením jeho denního platu, a to o 50 procent," napsal TV Nova předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

 

Jako omluvu by Vondráček uznal pracovní cestu či výjezdní zasedání a omlouvala by se také nemoc poslance. Předseda Poslanecké sněmovny se patrně inspiroval minulý týden při návštěvě izraelského parlamentu. Tam je totiž na obrazovkách jasně vidět, který poslanec je přítomen a který chybí. A pokud je absence příliš vysoká, tak se jim snižuje plat.

 

 

Sněmovní strany s nápadem problém nemají, ale většinou si nedokáží představit, kdo a jak by docházku kontroloval. "My jsme samozřejmě pro," uvedl pro TV Nova předseda SPD Tomio Okamura.

 

"Poslanci se neomlouvají, přednesl to Jakub Michalek na poli sněmovny, ale není zřízen ani žádný odbor, není to přiřazeno žádnému výboru, který by to kontroloval. My to rozhodně vítáme," řekl předseda Pirátu Ivan Bartoš.

 

Ověřit, zda je poslanec ve Sněmovně a co dělá, je komplikované. Příchody a odchody se neevidují. Naopak účast na hlasování lze dohledat. U většiny se pohybuje kolem 80 až 90 procent. Nejméně hlasujícími poslanci jsou Karel Schwarzenberg (TOP 09) nebo místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

 

 

 

"Je nutné rozlišovat, z jakých důvodů ten poslanec na schůzi není. Nelze říct paušálně, že poslanec, který na část jednacího dne nebo na jednacím dnu není, neplní řádně své povinnosti," brání se Marian Jurečka.

 

Více než polovinu hlasování promeškali také Stanislav Bláha z ODS nebo sociální demokrat Milan Chovanec. "Už více než půl roku řeším vleklý zdravotní problém. Každá neúčast byla omluvena. Osobně podporuji návrh předsedy sněmovny na snížení platu bez řádné omluvy," vysvětluje Chovanec.

 

 

 

"Pokud jde konkrétně o poslance Bláhu, který odvádí velmi dobrou práci, on měl dlouhodobé zdravotní problémy," brání svého poslance předseda ODS Petr Fiala.

 

Návrh podporuje i prezident - ten chtěl sankce pro chybějící poslance prosadit v době, když byl předsedou dolní komory.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688