Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  02.10.2018 08:05:26

Tuzemská data odhalí, jak moc ukrajují náklady práce ze zisku firem (Ranní zpráva z finančního trhu)

Světový ekonomický kalendář je dnes naprosto nezajímavý, trhy budou pouze sledovat vystoupení amerických centrálních bankéřů. Zajímavější data přinese ČSÚ v podobě finálních čísel národních účtů za Q2 18. Z těch se dozvíme, jak moc rostoucí náklady na práci ukrajují ze ziskových marží.

J. Powel promluví poprvé od zvýšení sazeb v minulém týdnu  

Ekonomický kalendář dnes nic zásadního nepřináší. Z pohledu finančních trhů ale bude důležité sledovat vystoupení amerických centrálních bankéřů včetně prezidenta J. Powela. Promluví poprvé od zvýšení sazeb v minulém týdnu, kdy se jejich úroveň dostala na spodní hranu pásma vymezující neutrální sazby. Měnová politika Fedu tak již není akomodativní.

Úvod týdne nakonec nahrál dolaru

Včerejší vývoj na trhu euradolarem byl jako na houpačce, nakonec převážily dolarové zisky. Včerejší evropská data společnou měnu podporovala. Finální čísla PMI potvrdila stále se zvyšující aktivitu v průmyslovém sektoru, i když je zřejmé, že vrcholu bylo dosaženo na přelomu loňského a letošního roku. Trvající hospodářský růst se pozitivně projevuje na trhu práce, míra nezaměstnanostieurozóně je nejnižší za poslední dekádu. Americký PMI se ale ve srovnání s evropským nachází znatelně výše, proto nakonec ze včerejšího klání vyšel vítězně dolar.

ČSÚ dnes zveřejní sektorové účty

Dnes již budeme znát detailní strukturu národních účtů za Q2 18. Revizi celkového růstu HDP neočekáváme. Mezičtvrtletní růst o 0,7 % q/q znamená, že již čtvrtý kvartál v řadě se průměrný růst drží na 0,6 % q/q. Z pohledu sektorů bude důležité, jak moc se rostoucí mzdové náklady odrazí v profitabilitě firem. Zejména díky zvýšené investiční aktivitě, a to konečně i ve veřejném sektoru, přepokládáme ve druhé polovině roku zvýšení ekonomické aktivity. Celkový letošní růst HDP odhadujeme na 3,0 % po loňských 4,5 %.

Průmysl má již vrchol tohoto cyklu za sebou

Indexy průmyslové aktivity PMIregionu za září rozhodně nenadchly. Je zřejmé, že růstová dynamika má již v tomto cyklu svůj vrchol za sebou. Hodnota českého PMI spadla na nejnižší úroveň za poslední dva roky. Optimismus klesá kvůli zpomalujícímu tempu nových zakázek na straně jedné, na straně druhé ale firmy ani nemohou svůj výstup příliš zvýšit, naráží totiž na nedostatek pracovní síly. Do toho začínají na firmy doléhat vyšší ceny komoditních a energetických vstupů. Více ke včerejšímu výsledku českého PMI na http://bit.ly/2xS1J27. Přesto včera měny v regionu v reakci na tato data neoslabovaly. Výjimkou byla česká koruna, která se pod výprodejní tlak dostala v samotném závěru obchodování, kdy se kurz přehoupl přes 25,80 CZK/EUR. Zájem o obchodování na koruně byl ale ve srovnání s pátkem spíše nižší. Bez odezvy trhu zůstalo zveřejnění výsledku hospodaření českého státního rozpočtu ke konci září. Dosavadní vývoj naznačuje, že výsledek celého letošního hospodaření může být nakonec lepší, než jak byl rozpočet schválen. Detaily k výkonnosti českého rozpočtu za prvních devět měsíců roku naleznete zde http://bit.ly/2DKymnW.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 23:44  7. května: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út 18:15  ⏫Kakao se zvedlo téměř o 14 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688