Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.09.2018 08:29:27

WSJ: Trump v pondělí oznámí další cla na dovoz z Číny


Americký prezident Donald Trump se v pondělí chystá oznámit nová cla na na čínské zboží, jehož hodnota dovozu dosahuje 200 miliard USD (4,4 bilionu ) ročně, přestože se jeho poradci připravují na obchodní jednání s Čínou. S odvoláním na informované zdroje to napsal list The Wall Street Journal (WSJ). Cla ale mají být desetiprocentní a nikoli 25procentní, jak Trumpova administrativa původně uváděla.
 
Výrazné snížení cel má omezit dopad na spotřebitele v USA, kteří se chystají na předvánoční nákupní sezónu. Důvodem jsou i nadcházející listopadové volby do Kongresu, kde se Republikánská stran snaží udržet kontrolu. Předpokládá se ale, že Donald Trump si nechá otevřená vrátka k opětovnému navýšení tarifů, aby mohl dále zvyšovat tlak na Peking.

Spojené státy pozvaly Čínu k novému kolu obchodních rozhovorů. Jednání, které povedou americký ministr financí Steven Mnuchin a čínský vicepremiér Liou Che, se má uskutečnit ve dnes 27. a 28. září.

Čína doufala, že koneční rozhodnutí o nových clech bude odloženo a učiněno až po dalším kole setkání na vysoké úrovni. V tuto chvíli není podle listu jisté, zda se v případě uvalení nových cel rozhovory uskuteční.

Spojené státy zahájily obchodní válku s Čínou začátkem července zavedením 25procentních cel na čínské zboží v objemu 34 miliard dolarů. Od té doby se tato částka zvýšila zhruba na 50 miliard USD. Čína v odvetě zavedla cla ve stejné výši na stejný objem amerických výrobků.

Trump mezitím pohrozil, že kromě cel na zboží za 200 miliard USD připravuje další cla, která by se týkala zboží za 267 miliard USD. To by znamenalo, že clu bude podléhat téměř veškerý čínský dovoz do USA. Čína nyní zvažuje, že odmítne nabídku Washingtonu na jednání o vzájemném obchodu, které se má uskutečnit koncem září, pokud administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa skutečně oznámí nová cla na na čínské zboží, píše The Wall Street Journal (WSJ).

Peking odmítá jednat s pistolí u hlavy, uvedl podle listu jeden z poradců Pekingu. V reakci na nátlak Washingtonu někteří z vládních poradců navrhují zintenzívnit obchodní boj v podobě omezování prodeje materiálů, vybavení a komponentů americkým dodavatelským řetězcům. Takové restrikce by mohly platit například i pro iPhony společnosti Apple, které se montují v Číně.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 20:36  ➡️US100 zůstává po rozhodnutí Fedu pod tlakem X-Trade Brokers (XTB)
St 20:24  Světové akcie: Vyplatí se v květnu prodávat? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688