Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  13.09.2018 09:09:46

Dnešní zasedání ECB toho zřejmě příliš nepřinese (Ranní zpráva z finančního trhu)

Od dnešního jednání ECB toho moc neočekáváme. Přes současné turbulence na finančních trzích zůstává růst ekonomiky eurozóny robustní a není důvod nic měnit na již oznámeném tempu snižování programu kvantitativního uvolňování a jeho ukončení na konci roku.

I když nejistota roste, QE se blíží ke svému konci

Frankfurtští bankéři sice budou diskutovat oblasti nejistot z poslední doby (nárůst protekcionismu, situace v Itálii, apod.), zatím by to ale nemělo nic měnit na oznámeném ukončení programu kvantitativního uvolňování. Je ale zřejmé, že i to se v případě zhoršení situace může změnit. Dosavadní data z reálné ekonomiky ale zůstávají robustní. Nová růstová prognóza by měla být revidována pouze nepatrně níže, naopak u inflačního výhledu se zřejmě dočkáme mírné vzestupné revize (kvůli slabšímu euru a vyšším cenám energií).

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v srpnu podle nás vzrostly pouze o 0,2 %, což platí pro celkové číslo i jádrovou složku. To v obou případech znamená snížení meziroční dynamiky o desetinu procentního bodu. Vzhledem k nastavení tržního očekávání by toto číslo znamenalo pro trhy zklamání. Takovémto výsledku nahrává i včerejší zveřejnění cen amerických průmyslových výrobců za srpen.

Dolar doplatil na slabá inflační data

Společné evropské měně se den před zasedáním ECB dařilo. Spíše než o zhodnocení eura bychom ale měli hovořit o oslabení dolaru. Během evropské seance totiž euro příliš neposilovalo, ve světle ranních slabých čísel červencové průmyslové výrobyeurozóně to bylo celkem pochopitelné. Vstup amerických obchodníků na trhy ale znamenal výprodejní vlnu na dolaru. Za tou stály dva faktory. Prvním byl nečekaný pokles cen průmyslových výrobcůUSA. Druhým pak informace, že USA navrhují nové kolo jednání o obchodních podmínkách mezi USA a Čínou. To s sebou přineslo vlnu optimismu a s tím související pokles rizikové averze.

Český běžný účet potřetí v řadě v pasivu

Červencový výsledek bilance zahraničního obchodu potvrdil naše obavy, kdy vykázal poprvé v letošním roce deficit. Důvodem nebyla jenom o něco slabší exportní výkonnost, ale i vyšší dovozy, které reflektují silnější domácí spotřebu, ale i zvýšenou investiční aktivitu. Vzhledem k tomuto výsledku v zahraničním obchodě těžko očekávat, že by červencový běžný účet platební bilance skončil v černých číslech. Naopak bude již třetí měsíc v řadě vykázán schodek. To je výsledek, který ospravedlňuje neochotu české koruny posilovat, jak jsme to v posledních čtyřech měsících pozorovali.

Jestřábí komentáře z ČNB posílají korunu na čtyřměsíční maximum  

Zasedání ČNB k projednání měnové politiky se uskuteční za dva týdny. Týden tak zbývá do mediální karantény členů bankovní rady. Možnosti promluvit předevčírem využil O. Dědek. Podle něj má ČNB prostor pro další zvyšování úrokových sazeb, ale z dlouhodobého hlediska je podle něj potřeba být opatrný. Rychlé zvyšování sazeb v případě, že vyeskaluje nějaké externí riziko, by českou ekonomiku ohrozilo. Více jestřábí postoj včera zaujal samotný guvernér J. Rusnok. Podle něj nemá cenu se zvýšením sazeb otálet a čekat až na listopadové zasedání. Vyjádřil jasnou preferenci zvýšit sazby již koncem září. Zároveň dodal, že dvojí zvýšení sazeb do konce roku či začátku příštího je možné.

Pokud by se bankovní rada řídila slovy svého guvernéra, výsledek by odpovídal naší aktuální prognóze, kterou jsme publikovali koncem srpna (report naleznete zde http://bit.ly/2PR3KmG). Podle našeho názoru dojde ke zvýšení sazeb na zářijovém a listopadovém zasedání a dále jednou za kvartál až do Q3 19.

Reakce tuzemské měny na guvernérova slova byla poměrně razantní. Koruna v průběhu včerejška posílila na nejsilnější hodnotu za poslední čtyři měsíce, když několikrát testovala hladinu 25,55. Za zhodnocením koruny nestálo ani tak potvrzení zvýšení sazeb na zářijovém zasedání, s tím trh již počítal jako s jistotou. Překvapením bylo to, že by do konce roku mohl tento krok přijít dvakrát. To peněžní trh rozhodně zakalkulováno ve svých cenách neměl. Aktuálně trh počítá s dvojím zvýšením sazeb v tříměsíčním horizontu s pravděpodobností cca 80 % s tím, že zářijové zvýšení je zakalkulováno zcela.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:16  Ranní okénko - Česká ekonomika očekává návrat na růstovou trajektorii Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:14  Trhy podceňují šance na recesi Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688