TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  06.09.2018 23:45:13

Velká města se brání krátkodobým pronájmům. Paříž chystá zákaz

Pařížští radní se rozhodli zasáhnout proti společnosti Airbnb, která funguje i v Česku. Stále populárnější webová služba, která zprostředkovává krátkodobé ubytování v soukromí, prý zvyšuje ceny nájmů, a tím vyhání z centra města obyvatele.

65 000 měst, 191 zemí světa, 150 milionů uživatelů. Takovými čísly se chlubí Airbnb. Často levnější ubytování v soukromí, které nabízí, je pro cestovatele lákadlem. Samotní obyvatelé turisty hojně navštěvovaných měst se ale začínají bouřit. Naposledy se ozvala Paříž.

"Pronájem pokoje v bytě je v pořádku, ale přeměna celých bytových domů v nelegální hotely - to nemůžeme tolerovat. Celé čtvrti ztrácejí svou identitu a duši," řekl Ian Brossat, člen městské rady v Paříži.

Člen městské rady zodpovědný za bydlení navrhuje, aby Paříž pronájem přes Airbnb a podobné vyhledávače v okolí centra zakázala. Varuje, že jinak město přestane být dostupné pro francouzskou střední třídu a stane se hřištěm pro saúdské a americké miliardáře.

Podobnou cestou se v minulosti vydal i Berlín. V dubnu 2016 tamní zastupitelstvo krátkodobé pronajímání bytů zakázalo pod pokutou až 2 a půl milionu korun. Letos v květnu ale striktní nařízení uvolnilo.


Svůj druhý a další byt ovšem majitelé mohou krátkodobě pronajímat maximálně po dobu devadesáti dnů v jednom kalendářním roce. Navíc musí mít i souhlas sousedů.

Problémy ale začínají řešit i české úřady nebo odboráři. "Toto je nekalá konkurence. Zejména pro firmy, které musí splnit řadu podmínek, od hygienických počínaje až po bezpečnostní konče," uvedl Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Vedle hoteliérů, kterým klesají tržby, si na krátkodobé pronájmy začínají stěžovat i sousedé, kteří čím dál častěji řeší hluk a neslušné chování hostů. Byty pronajímané turistům pak navíc chybí na běžném trhu s bydlením a napomáhají tak k růstu cen.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688