Finance  |  27.06.2002 10:09:01

Další účetní skandál ničí důvěru investorů !

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Čtvrtek 27. června 2002

Spojené státy



Americké akcie se po ranním výprodeji (WorldCom) vzpamatovaly díky firmě AOL, která vyvrátila spekulace na snížení ziskových předpokladů.

Spojené státy

Včerejší oznámení snížených předběžných příjmů firmy Cirrus Logic /CRUS/ (-6,57 % na 6,11 USD) by mělo podle analytiků společnosti Thomas Weisel ovlivnit firmu Microsoft /MSFT/. Cirrus Logic dodává firmě Thomson Multimedia, která je dodavatelem DVD subsystémů herní konzoly Xbox. Podle velkosti a lokace poklesu příjmů, je výroba Xboxů téměř nulová. Naopak investiční společnost CSFB na základě svých průzkumů prodejních kanálů poukazuje na silnou poptávku po konzolách Xbox., především díky nedávno snížené ceně. Trh ovšem reagoval na pozitivní zprávy, které se objevily ke konci obchodování a akcie MSFT posílily o 2,23 % na uzavírací cenu 54,13 USD.

Včerejší zasedání OPECu ve Vídni dopadlo podle očekávání, OPEC nezvýší kvóty na těžbu. Odborníci tvrdí, že pokud se limity v blízké době nezvýší, může cena za barel vyskočit na 30 USD, což by ohrozilo oživení petrochemického průmyslu, kterému plně vyhovuje současná cena 25 USD za barel. Také existují obavy ohledně Venezuely, která by se mohla snažit pokrýt zvýšenou těžbou státní deficit. Problém OPECu je také nedodržování stanovených limitů jak členy tak občasnými partnery jako je Rusko, Norsko a Mexiko.

Restaurační firma Starbucks /SBUX/ je v oblibě analytiků, Merril Lynch upgradoval tuto firmu z „buy“ na „strong buy“. Přitom hodnocení „buy“ je poměrně nedávné, kdy 29.5. nastalo zvýšení hodnocení z „hold“ na „buy“. SBUX zažívá zvýšenou poptávku, což nejspíš povede k vyšším než předpokládaným výsledkům za 3 čtvrtletí. Tento vývoj nastal především díky novým věrným zákazníkům, větší prostupnosti produktů a zákazníků. Přes tyto pozitivní zprávy akcie SBUX oslabily o 0,04 % na 24,49 USD.

Ex generální ředitel firmy Tyco /TYC/ Dennis Kozlowski, byl obviněn z ovlivňování důkazního řízení, když odstranil účetní dokumenty z firemních archivů a znemožnil tak jejich prozkoumání. Trh reagoval podle očekávání, z obav dalších účetních nejasností a pochybení nastal výprodej, akce TYC se propadly o 11,66 % a uzavřely na 11,97 USD.

Prodej nových domů na americkém trhu poskočil o 8,1 % za měsíc květen, což je značně nad očekávání trhu. Tento indikátor je pozitivní zejména pro stavaře a prodejce pro dům a zahradu.

Investiční společnost Prudential Finacial snížila hodnocení firmy Nvidia /NVDA/ z „buy“ na „hold“ spolu s cílovou cenou ze 48 na 21 USD. Podle Prudential, Nvidia nedosáhne dominantního tržního podílu, a to už v roce 2003. Tento předpoklad podporují i problémy s uvedením na trh nového produktu, nová generace 3D grafického procesoru NV30/NV31, nejspíš nestihne vánoční sezónu. Významná hrozba je také od výrobce procesorů firmy Intel /INTC/, který integroval grafickou kartu do svých procesorů. Akcie NVDA poklesly o 5,20 % na uzavírací cenu 20,07 USD.

Česká republika

Pražská burza se zachovala podle očekávání, podobně jako ostatní evropské trhy otevřela poklesem a tento stav zůstal bez výrazných změn až do uzavření. Index PX-50 oslabil o 2,83 %. Žádný ze spadových titulů neposílil, trh ovládly výprodeje v čele s Českým Telecomem, který oslabil o 7,16 % následován Českými radiokomunikacemi s poklesem o 4,33 %. Ostatní spadové tituly oslabily v rozmezí od 2,2 až po 2,7 %. Největší aktivita nastala u titulů ČEZ a Komerční banky.

Valná hromada Komerční banky oproti očekávání schválila dividendu v hodnotě 11,50 na akcii s rozhodným datem 26. července. Z vyjádření generálního ředitele plyne, že dividenda je záměrně nízká, jelikož KB byla zisková poprvé za poslední 4 roky, také zamítl jakýkoli plánovaný odkup akcií jak tomu bylo u AVS a Erste Bank, pozice Komerční banky ve skupině Société Générale není tak významná jako ta České spořitelny v uskupení AVS a Erste Bank.

Evropa

Evropské trhy se soustředily na uměle vyprodukované zisky firmou WorldCom, negativní sentiment ještě zvýšilo vyhlášení vedení firmy Alcatel, podle kterého firma bude tento rok ve ztrátě. Index The Dow Jones Stoxx 50 oslabil o 2,2 %, prohloubil tak roční pokles na 22 %. Dvě třetiny firem zahrnuty v tomto indexu mají v současnosti hodnotu nižší než před 4 roky. Pokles nastal zejména u telekomunikačních firem, Alcatel (-16 %), France Telecom (-8 %), Ericsson (-6,9 %) a Deutsche Telecom (-3,9 %).

Podrobný přehled investičního zpravodajství

Ing. Miroslav Dohnal

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688